Siirry pääsisältöön

Pitääkö niiden nyt joka paikkaan päästä - ja mihin paikkoihin ne pääsevätkään?

Niiden, jotka (yhä) tuumivat vammaisten ihmisten elävän kurjaa ja rajoittunutta elämää, kannattaa istahtaa netin ääreen ja katsoa muutama dokumentti.


Suomessa 4D-sarjassa esitetty "Disabled and looking for love" - dokumentti seuraa eri tavoin vammaisten ihmisten deittailua tarkoitusta varten perustetun Outsiders-järjestön myötävaikutuksella. Dokumentti on erityisen oivallista katsottavaa niille, joiden mielestä yhteinen vammatausta antaa hyvän pohjan ihmissuhteelle.


"Sex on wheels" -dokumentti vastaa suorasukaisesti kysymykseen, elevätkö vammaiset ihmiset kuin munkit ja nunnat. Mukana on muunmuassa Pete, jonka haaveena on olla ensimmäinen vammainen pornotähti. Petellä on vaikea cp-vamma.


Jos joku vielä kaipaa edelliseen liittyen vastauksia kysymyksiin miksi ja miten, niitä tarjoilee rempseä Olivia.

Entäpä sitten ihan vaan pelkästään ihmissuhdearki tai vammaisten arkielämä ylipäätään? Onko asenteissa tapahtunut muutoksia? Tästä keskustellaan  suomenkielellä 24.10.2014 esitetyssä Inhimillinen tekijä - ohjelmassa:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/20/inhimillinen-tekija-pitaako-niiden-joka-paikkaan-paasta
Pyörätuolia käyttävä Eeva Airikkala sanoo osuvasti, että vammattomat ihmiset voisivat ottaa arkipäivisiä asioita tekevät vammaiset vastaan ylitsevuotavan ihailun sijaan havaitsemalla, että arkipäiväisetkin asiat ovat vammaisille mahdollisia.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli