torstai 2. lokakuuta 2014

Ari Väntänen: Michael Monroe

Rautaisen fysiikan ja loputtoman energian lataamaa Michael Monroeta ei parhaalla tahdollakaan kykene luokittelemaan liikuntarajoitteiseksi, mutta Ari Väntäsen toimittama nimikko-omaelämäkerta on ehdottomasti myös kertomus miehestä, joka on erilainen kuin muut. Kirja on artistin oma näkemys siitä, kuinka helsinkiläisestä Matti Fagerholmista tuli Michael Monroe, maailmallakin menestyneen Hanoi Rocks-yhtyeen laulaja ja arvostettu, joskaan ei yhtä tunnettu rocklegenda.


Parhaat kaverit pettävät, levy-yhtiöt sulkevat ovensa artistilta, jolle musiikki ja itselleen uskollisena pysyminen on rahaa tärkeämpää, ja vahvasti feminiinen ulkomuoto ja massasta majakanvalon lailla erottuva pukeutumistyyli ärsyttävät konservatiivisempia kansanosia. Viimeksi mainitusta voi mainita esimerkkinä vaikkapa sen, että Monroen vieraillessa sairaalassa tapaamassa rakasta isoäitiään ilmoittaa viereisen vuoteen potilas, ettei hänellä olisi sinne mitään asiaa "tuon näköisenä". Rokkarin vuodet täyttyvät häntä ymmärtävien ihmisten etsinnästä. 

Matkan varrelle on mahtunut päihteitä ja vähemmän mairittelevia hetkiä, kuolemaa ja musertavaa surua. Yksi kirjan koskettavimmista kohdista kertoo Michael Monroen ensimmäisen vaimon, Jude Wilderin menehtymisestä.  Bändäreistä kieltäytyvä, tutkiskeleva ja pohtiva artisti osoittaa olevansa jotain muuta kuin hyvien bailujen vuoksi aivonsa narikkaan heittänyt, rock'n roll - elämäntyylin kuluttama supertähti. Juuri se erottaa hänet monesta muusta rokkarista. Juuri se on pitänyt hänet kunnossa näihin päiviin asti.         
                                            
Tinkimättömyys,  osin jopa itsepäisyys saattavat olla syy siihen, miksi kansainvälinen suurmenestys on jäänyt saavuttamatta. Tismalleen sama piirre on myös syy ihailla Monroeta. Michael Monroe tietää, että tärkeintä on olla aina oma itsensä.

Nykyään täysin raitistunut Monroe elää vaimonsa ja kahden kissansa kanssa Turussa. Hän keikkailee aktiivisesti bändinsä kanssa ja on toiminut viime vuosina yhtenä Voice of Finland-
laulukilpailun tähtivalmentajana. Erityisesti hänet tunnetaan  ystävällisyydestään ja positiivisuudestaan. Päivitetty versio omaelämäkertakirjasta julkaistiin 1.10.2014.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti