Siirry pääsisältöön

Vammoista vaikka

Vaikka minulla on puutteeni, minä olen silti hyvä ihminen.
Vaikka en ole täydellinen, voin elää täysipainoista elämää.
Vaikka olen liikuntarajoitteinen, voin säilyttää elämäniloni.

Yllä olevat lauseet ovat kaikki lauseita, joita liikuntarajoitteiset joutuvat jossain muodossa toistelemaan elämänsä aikana. Myös media tulvii tarinoita, joissa kerrotaan ihmisiä, jotka tekevät asioita vaikka ovatkin liikuntarajoitteisia. Tämä on enemmän kuin tarpeen, sillä liian moni kuvittelee yhä, että liikuntarajoitteet ovat yhden jos toisenkin asian esteitä. Silti pienenpieni vaikka-sana saattaa kätkeä taakseen pahasti pinttynyttä asenteellisuutta.

Jos jonkun sanotaan olevan jotakin, vaikka hän hän on myös jotain muuta, tarkoittaa se monesti sitä, että vaikka-sanan jälkeen kuvattu ominaisuus on jotakin vähemmän positiivista kuin ennen mainittu. Useimmiten kyseiset ominaisuudet koetaan jollain tapaa toisensa poissulkeviksi. Jos siis esimerkiksi liikuntarajoitteisen nuoren sanotaan olevan kaunis, vaikka hän on liikuntarajoitteinen, tullaan samalla sanoneeksi, että hänessä on myös epämiellyttäviksi ja ei-toivotuksi koettuja piirteitä, liikuntarajoitteisuus. Tällaisista ristiriidoista voi olla erittäin hankala rakentaa omaa minäkuvaansa.

Voinko olla ylpeä tuuheista hiuksistani ja kauniista hymystäni, vai pitääkö minun muistaa reaaliteetit, että niiden hohtoa vähentää paljosta istumisesta surkastuneet sääreni?
Pitääkö minun alentua antamaan ihmisille vaihtoehtoja kysymällä heiltä, hyväksyvätkö he minut, vaikka istun pyörätuolissa?

Onko sitten rajoitteiden kuvaaminen epätäydellisiksi yhtään sen parempi? Ei ole. Se merkitsisi liikuntaesteettömän kehon mieltämistä täydelliseksi, mikä on yhtä lähellä totuutta kuin lentävät lehmät. Jokaisella meillä on kehossamme omat kremppamme ja epäsymmetriset kohtamme, mutta jotkut meistä tekevät vain tasaisempaa jälkeä niiden peittämisessä. Ihmisenä olemisen täydellisyydessä kukaan tuskin näkee aukotonta esikuvaa, vaikka me tunnetusti kunnostaudumme myös henkisten epätäydellisyyksiemme peittelyssä melko lailla.
 
Se, mitä sanomme ja miten sanomme, mitä teemme ja mihin olemme mieltyneitä heijastelee meidän omaa arvomaailmaamme. Vaikka-asetelmasta on syntynyt myös liikuntarajoitteisten sankarillistaminen. Hyvä liikuntarajoitteinen ei lannistu vastoinkäymisistä, hyvällä liikuntarajoitteisella on jokin erityistaito, joka lyö liikuntaesteettömät ällikällä ja saa kaivamaan nenäliinat esiin. Media unohtaa usein inspiroivilla tarinoillaan ne, jotka eivät yksinkertaisesti kykene tai jaksa, vaikka halua olisikin. Silti sankarillistaminen ei tee kenestäkään muita parempaa liikuntarajoitteista. 
Ratkaisuna tähän kaikkeen on vain ja ainoastaan se, että ihminen on hyvä jossakin sellaisena kuin on. Vasta se on todellista hyväksyntää, ihmisen kokonaisvaltaista näkemistä, rajoitteihin liittyvän vähättelyn ja häpeän hautaamista. Emme me liikuntarajoitteiset myöskään juuri ihmeitä tee puuhastellessamme kaikenlaista. Me elämme.

Minä olen hyvä. Piste.

   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…