Siirry pääsisältöön

Rakkaus, Kati ja Henkka

Rakkaus on sokea, sanoo vanha kansa. Rakkaus on ikiaikainen ja suunnaton, sanoo Antti Tuisku. Jokainen meistä pohtii joskus elämänsä aikana, onko kumpikaan näistä oikeassa. Näin kevään tullessa asiaa onkin hyvä aika miettiä.  Useat sanovat, että rakkaus on epäitsekkyyttä, mutta kun esimerkiksi rakkaudesta räytyvän ikävöijän olo paranee vain rakkauden kohteen läsnäollessa, näkemykset puhtaasta epäitsekkyydestä ovat varsin kyseenalaisia. Se rakkauden sokeuskin tuntuu nykypäivänä välillä melko utopialta, kun omaa suurta lempeä etsitään tarkka ulkonäkökriteerilista takaraivossa.

Rakkautta luonnehditaan esimerkiksi haluksi tehdä asioita toisen vuoksi. Rakastuessaan ihminen haluaa tehdä rakkautensa kohteen iloiseksi ja onnelliseksi, ja se edellyttää tottakai muutakin kuin omaan napaan tuijottamista. Etenkin miehet kokevat asian joissain tapauksissa myös niin, että rakastuessaan tulee hankkia riittävä varallisuustaso pystyäkseen tarjoamaan kumppanilleen tämän toivoman elämän.

Minulla on oma luonnehdintani. Sen mukaan rakkaus on vähän niinkuin huopa, johon voi kääriytyä silloin, kun on ankeaa ja kylmää. Se lämmittää ja toimii myös silloin, kun rakkauden kohde ei ole läsnä. Lisäksi rakkauteen kuuluu se, että rakkaussuhteen kumpikin osapuoli on tasavertainen. Huovan sisällä täytyy voida olla vapaasti oma itsensä. Rakkaus ei voi olla tunnetta omistaa joku, jonka takia käy seitsemästä neljään töissä. Sokea se on puhtaimmillaan, koska vaativinkaan ulkonäkökriteeri ei kestä vertailua henkisen yhteyden löytämiseen.

Lopun inspiraatioksi laitan ihanimman rakkauslaulun ikinä ja ehdottomasti yhden ihanimmista rakkaustarinoista ikinä. Viimeksi mainittu kertoo liikunta- ja puhekyvyttömästä, locked in- syndroomaan sairastuneesta Katista ja Henningistä, jotka tapasivat toisensa Internetin välityksellä. Videolla nähdään heidän häänsä. Katin oma sivu löytyy netistä osoitteesta http://katilepisto.fi/


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…