Siirry pääsisältöön

Risto

Risto Kaskilahti esittää Risto Kaskilahtea elokuvassa Risto.  Kuulostaa kenties itsestäänselvältä ja loogiselta, mutta samaa ei valitettavasti voi sanoa itse elokuvasta. Suurin sotkuisuus aiheutuu siitä, että mukaan on tunnuttu ahdettavan yhtäaikaa niin draamaa, jännäriä kuin komediaakin, joskin viimeksi mainittu on lähinnä pelkkä mielikuva, joka on synnytetty sillä, että rooleihin on valittu lähestulkoon jokainen Putous-näyttelijä.

Risto-elokuva kertoo kansan rakastamasta näyttelijästä Risto Kaskilahdesta, joka halvaantuu saadessaan spottivalosta päähänsä studiolla. Kun julkisuutta, empatiaa ja etenkin rahallisia korvauksia alkaa sadella ovista ja ikkunoista, alkavat Riston nuori vaimo Anna oikeasta näyttelijyydestä haaveileva serkku Pasi Happonenkin innostua. Sitten tapahtuu selittämätön paraneminen. Se päätetään kaikkien edun nimissä salata. Riston pitää esittää halvaantunutta ja varoa vedätyksen paljastumista. Jos joku ei vielä tajunnut, kyseessä on Risto Kaskilahden nimen käyttämisestä huolimatta täysin fiktiivinen tuotos.

Eniten filmi näyttää genreltään kallistuvan jännärin suuntaan, mutta on vaikea kuvitella, että ideapalavereissa olisi kiljuttu innosta päädyttäessä tekemään kotimaista trilleriä, kyseinen laji kun muutenkin rämpii toistaiseksi jonkinmoisissa uskottavuus- ja sitä myöten myös tuottavuusongelmissa. Uskottavuusongelma Ristossa jännärinä johtuu pitkälti täysin siitä, että rooleissa loistavat Aku Hirviniemen ja Krista Kososen naamat. Ehkä kyseessä on sittenkin satiiri nykypäivän viihdemaailman ylilyönneistä. Toisaalta satiirin pitäisi olla jollakin tapaa hauska. Toisaalta juuri  Putouksen tekijätiimi on näyttänyt huumorintekemisessään suosivan mustia aiheita, jotka ovat enemmän tai vähemmän tabuja: mukaanlukien vammaisuus, kuolema, mielenterveysongelmat ja väkivalta.  Ristossa nähdään psykopaatti, omiin parantajankykyihinsä luottava uskovainen ja feikisti neliraajahalvaantunut. Ehkä sen on tarkoitus olla hauska elokuva. Täysin eri asia on, voiko se mitenkään olla sitä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli