keskiviikko 15. elokuuta 2012

Risto

Risto Kaskilahti esittää Risto Kaskilahtea elokuvassa Risto.  Kuulostaa kenties itsestäänselvältä ja loogiselta, mutta samaa ei valitettavasti voi sanoa itse elokuvasta. Suurin sotkuisuus aiheutuu siitä, että mukaan on tunnuttu ahdettavan yhtäaikaa niin draamaa, jännäriä kuin komediaakin, joskin viimeksi mainittu on lähinnä pelkkä mielikuva, joka on synnytetty sillä, että rooleihin on valittu lähestulkoon jokainen Putous-näyttelijä.

Risto-elokuva kertoo kansan rakastamasta näyttelijästä Risto Kaskilahdesta, joka halvaantuu saadessaan spottivalosta päähänsä studiolla. Kun julkisuutta, empatiaa ja etenkin rahallisia korvauksia alkaa sadella ovista ja ikkunoista, alkavat Riston nuori vaimo Anna oikeasta näyttelijyydestä haaveileva serkku Pasi Happonenkin innostua. Sitten tapahtuu selittämätön paraneminen. Se päätetään kaikkien edun nimissä salata. Riston pitää esittää halvaantunutta ja varoa vedätyksen paljastumista. Jos joku ei vielä tajunnut, kyseessä on Risto Kaskilahden nimen käyttämisestä huolimatta täysin fiktiivinen tuotos.

Eniten filmi näyttää genreltään kallistuvan jännärin suuntaan, mutta on vaikea kuvitella, että ideapalavereissa olisi kiljuttu innosta päädyttäessä tekemään kotimaista trilleriä, kyseinen laji kun muutenkin rämpii toistaiseksi jonkinmoisissa uskottavuus- ja sitä myöten myös tuottavuusongelmissa. Uskottavuusongelma Ristossa jännärinä johtuu pitkälti täysin siitä, että rooleissa loistavat Aku Hirviniemen ja Krista Kososen naamat. Ehkä kyseessä on sittenkin satiiri nykypäivän viihdemaailman ylilyönneistä. Toisaalta satiirin pitäisi olla jollakin tapaa hauska. Toisaalta juuri  Putouksen tekijätiimi on näyttänyt huumorintekemisessään suosivan mustia aiheita, jotka ovat enemmän tai vähemmän tabuja: mukaanlukien vammaisuus, kuolema, mielenterveysongelmat ja väkivalta.  Ristossa nähdään psykopaatti, omiin parantajankykyihinsä luottava uskovainen ja feikisti neliraajahalvaantunut. Ehkä sen on tarkoitus olla hauska elokuva. Täysin eri asia on, voiko se mitenkään olla sitä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti