lauantai 21. heinäkuuta 2012

Harvoin tarjolla

Käsikirjoittaja Johanna Hartikaisen "Tahdon asia" on yksi niistä harvoista 2000-luvulla valmistuneista kotimaisista sarjoista, jotka löytävät tiensä dvd-soittimeni levylautaselle kerta toisensa jälkeen. "Harvoin tarjolla" on Hartikaisen toinen isompi tv-työ ja vahvaa sukua edeltäjälleen.

12-osainen draamakomedia kertoo puutaloalue Lyytinmäestä, joka päällisin puolin vaikuttaa oikealta maanpäälliseltä idylliltä. Päällisin puolin tarkoittaakin nimenomaan päällisin puolin. Kauniin pinnan alla venyvät ja paukkuvat niin talorakenteet kuin ihmisten hermotkin, eikä alueen asumiskelpoisuuskaan ole päivänselvää. Erityisesti asukkaiden keskuudessa vipinää synnyttävät tyhjäksi jääneen talon uudet käyttösuunnitelmat. Tämän blogin kannalta sarjassa on mielenkiintoista se, että tyhjälle tontille kaavaillaan muun muassa liikuntarajoitteisille ja dementikoille suunnattua päivähoitolaa. Kari-Pekka Toivonen tekee kutkuttavan myötähäpeällisen roolisuorituksen täydellisyyteen puskevana ortopedi Kari Urpolana, jonka mielestä liikuntavammaiset ja dementikot eivät sovi osaksi naapurustoa. Koolle kutsumassaan kyläkokouksessa Urpola toteaa esimerkiksi, ettei hänellä tietenkään liikuntavammaisia päivittäin hoitavana ortopedina ole mitään liikuntavammaisia vastaan, mutta kaikki eivät vaan tykkää joutua samalle leipähyllylle kuolaavan ja mölinää tuottavan ihmisen kanssa.

"Harvoin tarjolla" kokonaisuutena ei ihan yllä samaan kuin "Tahdon asia", mutta tapa, jolla realismia ja komiikkaa sekoitetaan on siinäkin mestarillinen.  Keskustelut, joiden mukaan vammainen asukas laskee asuinalueen arvoa, eivät ole peräisin pelkästään käsikirjoittajan vilkkaasta mielikuvituksesta.  Tarkkanäköisyydessään mainitsemisen arvoisia ovat myös esimerkiksi argumentit "vammaisillahan on kivaa, ne grillaa" ja "Ei vammaisille tarvitse erikseen järjestää mitään pikkukivaa elämää sen takia, että ne on vammaisia, elämä kuuluu kaikille." Mainiota, että nämä asiat voidaan kantaa ihmisten olohuoneisiin pohdiskeltaviksi suorastaan nautinnollisessa muodossa.

Sarjaa on esitetty TV2:lla ja se on saatavilla myös dvd:nä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti