Siirry pääsisältöön

Harvoin tarjolla

Käsikirjoittaja Johanna Hartikaisen "Tahdon asia" on yksi niistä harvoista 2000-luvulla valmistuneista kotimaisista sarjoista, jotka löytävät tiensä dvd-soittimeni levylautaselle kerta toisensa jälkeen. "Harvoin tarjolla" on Hartikaisen toinen isompi tv-työ ja vahvaa sukua edeltäjälleen.

12-osainen draamakomedia kertoo puutaloalue Lyytinmäestä, joka päällisin puolin vaikuttaa oikealta maanpäälliseltä idylliltä. Päällisin puolin tarkoittaakin nimenomaan päällisin puolin. Kauniin pinnan alla venyvät ja paukkuvat niin talorakenteet kuin ihmisten hermotkin, eikä alueen asumiskelpoisuuskaan ole päivänselvää. Erityisesti asukkaiden keskuudessa vipinää synnyttävät tyhjäksi jääneen talon uudet käyttösuunnitelmat. Tämän blogin kannalta sarjassa on mielenkiintoista se, että tyhjälle tontille kaavaillaan muun muassa liikuntarajoitteisille ja dementikoille suunnattua päivähoitolaa. Kari-Pekka Toivonen tekee kutkuttavan myötähäpeällisen roolisuorituksen täydellisyyteen puskevana ortopedi Kari Urpolana, jonka mielestä liikuntavammaiset ja dementikot eivät sovi osaksi naapurustoa. Koolle kutsumassaan kyläkokouksessa Urpola toteaa esimerkiksi, ettei hänellä tietenkään liikuntavammaisia päivittäin hoitavana ortopedina ole mitään liikuntavammaisia vastaan, mutta kaikki eivät vaan tykkää joutua samalle leipähyllylle kuolaavan ja mölinää tuottavan ihmisen kanssa.

"Harvoin tarjolla" kokonaisuutena ei ihan yllä samaan kuin "Tahdon asia", mutta tapa, jolla realismia ja komiikkaa sekoitetaan on siinäkin mestarillinen.  Keskustelut, joiden mukaan vammainen asukas laskee asuinalueen arvoa, eivät ole peräisin pelkästään käsikirjoittajan vilkkaasta mielikuvituksesta.  Tarkkanäköisyydessään mainitsemisen arvoisia ovat myös esimerkiksi argumentit "vammaisillahan on kivaa, ne grillaa" ja "Ei vammaisille tarvitse erikseen järjestää mitään pikkukivaa elämää sen takia, että ne on vammaisia, elämä kuuluu kaikille." Mainiota, että nämä asiat voidaan kantaa ihmisten olohuoneisiin pohdiskeltaviksi suorastaan nautinnollisessa muodossa.

Sarjaa on esitetty TV2:lla ja se on saatavilla myös dvd:nä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Blogi muutti uuteen kotiin!

Olen muuttunut pelkästä blogi-ihmisestä sivustoihmiseksi! Se on jännittävää. Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on nyt omat kotisivut, joiden kautta pääsee lukemaan blogia, lähettämään sähköpostia ja ostamaan kirjojani. Jes!

Blogin suorana osoitteena säilyy vanha tuttu https://sit-up.blogspot.fi/ . Olen koonnut tälle uusiutuneelle alustalle vanhan SIT UP!-blogin suosituimpia ja ajattomimpia postauksia. Tutut postaustunnisteet löytyvät oikeassa reunassa olevasta valikosta. Uusia tekstejä ja piirroksia aion julkaista enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin. Palautetta saa antaa.

Parhain terveisin,
Vappu-Tuuli