Siirry pääsisältöön

YLPEÄT ENNAKKOLUULOT osa 7: Paras ystävä liikuntarajoitteiselle on toinen liikuntarajoitteinen

Liikuntarajoitteisiin kohdistuviin ennakkoluuloihin porautuvassa postaussarjassa ollaan räjäytetty atomeiksi jo kuusi ennakkoluuloa, jotka ovat käsitelleet liikuntarajoitteisten älykkyyttä, ulkonäköä, ihmissuhteita ja kyvykkyyttä eri asioihin. Edessä oleva seitsemäs osa tutkailee myös ihmissuhdeasioita, mutta hieman eri näkökulmasta kuin aiemmin. Etukäteen on varoitettava, että joillekin saattaa olla luvassa järkytys. Ennakkoluulo on

Paras ystävä liikuntarajoitteiselle on toinen liikuntarajoitteinen 


Tämän postaussarjan edellisessä osassa käsiteltiin tarkemmin sitä, miten ihmisen persoona ja tapa suhtautua asioihin ovat erilaisia ja ennalta-arvaamattomia. Ihmisen koko kokonaisuus vaikuttaa myös siihen, millaiset kanssaihmiset hän kokee miellyttäviksi ja ystävyytensä arvoisiksi. Ihmisten välisissä suhteissa käytetään usein termiä henkilökemia. Kun henkilökemiat ovat kohdillaan, ihmisillä niin sanotusti synkkaa eli he tulevat hyvin toimeen keskenään.  Kyse on jälleen äärettömästä määrästä muuttujia.  Jos henkilökemioita osaisi määrittää ennakolta, olisi  miljonääri. Kaikki ostaisivat oppaan "Miten tunnistaa tuleva aviopuoliso yhdellä vilkaisulla".


Tarkastelun alaisena oleva ennakkoluulo voi rakentua kahdelle pohjaolettamukselle:

a) Liikuntarajoitteista ymmärtää parhaiten toinen liikuntarajoitteinen, koska kokemusmaailma on sama
b) Liikuntarajoitteiset pystyvät ainoastaan ystävystymään toistensa kanssa, sillä liikuntaesteettömät eivät juurikaan halua heitä ystävikseen


Kumpikaan vaihtoehto ei siedä kritiikitöntä tutkailua.


Olettamus A on totta vain silloin, kun se on totta.  Yhteiset kokemukset lähentävät usein, mutta eivät joka kerta, eikä sielunveljeys synny pelkästään sähköpyörätuolilla suharoimisesta.  Sama diagnoosi ei takaa identtistä kokemusmaailmaa, arvomaailmoista ja henkilökemioista puhumattakaan. Tosin on myös huomattava, etteivät diagnoositkaan juuri koskaan ole samanlaisia. Liikuntarajoitteisuus on aina yksilöllistä. Voiko liikuntarajoitteisten kesken siis todella olla myös skismaa, koleaa kyvyttömyyttä vertaistukeen? Kyllä, kuvitteelliseksi esimerkiksi näin:

Liikuntarajoitteinen henkilö 1: "Minua on syrjitty jo pitkään meidän kylän maitokaupassa, ja se pännii."
Liikuntarajoitteinen henkilö 2: "Pöh, minä olen ostanut maitoa monta kertaa eri kaupoista eikä minua ole syrjittty kertaakaan! Lopeta ruikuttaminen!"  


Ylläkuvattu kuvitteellinen dialogi osoittaa selviä luonne- ja näkemyseroja. Joillekin saattaa tulla suurena järkytyksenä, että myös liikuntarajoitteisilla saattaa olla ennakkoluuloja toisiaan kohtaan. "Spastikot on lepposii, tetraplegit tekee tepposii (ruikuttaa)." Kuvitteelliseksi esimerkiksi.

Olettamus B on myös totta vain silloin, kun se on totta. Maailmassa on valitettavasti yhä paljon liikuntaesteettömiä ihmisiä, jotka karttavat kontakteja liikuntarajoitteisten kanssa pelkästään näitten rajoitteiden takia. Kyse on monesti omasta epävarmuudesta. Kartteleva ihminen vaalii päässään liikuntarajoitteisia koskevia harhaluuloja tai sitten ei yksinkertaisesti tiedä, miten liikuntarajoitteisen kanssa toimisi, ja pysyttelee siitä syystä mieluummin omalla confort zonellakaan.  Joissain pahimmissa tapauksissa kyse voi olla puhtaasta inhosta, joskin tällöin yleensä puhutaan jo vääristyneistä arvomaailmoista. Vastapainoksi löytyy paljon ihmisiä, joille sosiaaliset suhteet liikuntarajoitteisen kanssa eivät ole kauhistus.  Jotta olettamus B olisi kokonaisuudessaan totta, eläisi liikuntarajoitteinen silloin ympäristössä, jossa kaikki liikuntaesteettömät joko karttaisivat häntä tai eivät muutoin tulisi hänen kanssaan toimeen. Todennäköisyys tällaiselle on häviävän pieni - varsinkin, kun valtaosa väestöstämme on liikuntaesteettömiä.
  
Mission completed!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…