tiistai 14. helmikuuta 2012

YLPEÄT ENNAKKOLUULOT osa 4: Liikuntarajoitteisen kanssa ei voi seurustella

Liikuntarajoitteisia koskevia ennakkoluuloja käsittelevä postaussarja virittäytyy nyt ystävänpäivän kunniaksi rakkauden ja deittailun maailmaan. Ruusun tuoksun ja cupidoista sakean ilmanalan siivittäminä otamme esiin syväänjuurtuneen ennakkoluulon

Liikuntarajoitteisen kanssa ei voi deittailla

Tätä luuloa esiintyy sekä miesten että naisten keskuudessa, mutta miehillä se on yleisempi. Tästä johtuen näkökulma tässä postauksessa on enemmän miehinen, asiaa liikuntaesteettömän miehen ja liikuntarajoitteisen kumppanin kannalta tutkiskeleva.  Suurin osa on kuitenkin pienin muunnoksin sovellettavissa myös naisiin.

Ennakkoluulon tueksi esitetään lähes poikkeuksetta joukko pienempiä asiakokonaisuuksia koskevia perusteluja. Nämä perustelut ennakkoluulon kantaja esittää usein omina tärkeinä elämänarvoinaan tai muina avainasioina. 
Parhaiten voimme tutkia tämän ennakkoluulon todenperäisyyttä  käymällä läpi nuo perustelut, riisumalla ne kaikesta kuorruttavasta hötöstä ja vastaamalla niihin. (Luontevimmin tähän sopii niin kutsuttu dialogitekniikka).

Emme voisi mennä yhdessä urheilemaan. Minähän harrastan Paavo Nurmi -maratoneja!

Olisiko kynnyskysymys, jos tyttöystäväsi harrastaisi zumbaa ja kokisit itse trikoissa tanssahtelun jokseenkin epämiehekkääksi? Jokaisella parilla on hyvä olla myös kokonaan omia harrastuksia. Yhteisten harrastusten löytäminen onnistuu kyllä liikuntakyvyn tasosta riippumatta.


Emme voi alkaa seurustelemaan, koska äitini asuu hissittömän talon kolmannessa kerroksessa.

Lähisukulaisiin on ihan hyvä pitää hyviä suhteita yllä, mutta ihan liian kiinteiksi välejä ei kannata pingottaa, varsinkaan appivanhempiin. Seurustelu on pelkästään seurustelevan parin välinen asia. Silloin tällöin toteutetut visiitit hissittömään paikkaan onnistuvat pyörätuolilla liikkuviltakin lihasvoiman avulla, joko kantamalla tuoli tyttöineen tai tyttö ja tuoli erikseen. Viimeksi mainittu on joskus kevyempi vaihtoehto.

Hiukan kimurantimpi tilanne tottakai on, jos itse asut hissittömän talon yläkerroksissa. On ihan ymmärrettävää, ettei haluaisi järjestää treffejä ainoastaan toisen kämpillä, vaikka sekin on yksi vaihtoehto ratkaista asia. Rakkautta eivät kuitenkaan tunnetusti estä vuoretkaan, joten portaat ovat pikkujuttu. Esimerkiksi on olemassa porraskiipijöiksi nimitettyjä laitteita, joilla raskaampikin pyörätuoli on mahdollista hilata portaat ylös.   

Emme voi olla ikinä kahden, kun tyttöystävälläni on avustaja!

Avustajan ei tarvitse olla paikalla kaiken aikaa. Hänet voidaan myös hälyyttää paikalle vain tarvittaessa. Jos tyttöystäväsi tarvitsee apua esimerkiksi siirtymisissä, on suhteenne kannalta terveellistä, että ette tee esimerkiksi vessakäyntejä yhdessä. Seurustelukumppani ei toimi avustajana missään tilanteessa. Avustaja taasen on avuksi myös arjen askareissa. On siinä hyvätkin puolensa!

Emme voi tanssia!

Useimmissa tapauksissa tähän riittää vastaukseksi kysymys, voiko suomalaisten suosimaa nk. "tukkipölli tuulessa" - tekniikaa edes kutsua tanssiksi. Toisinaan, kuten esimerkiksi yökerhoissa, tanssilla yritetään ainoastaan tehdä vaikutusta vastakkaiseen sukupuoleen, joten ainakin liikuntarajoitteisen kanssa voi jättää sen vaiheen kätevästi välistä. Harrastukset käsiteltiin jo edellä. Siksi toisekseen pyörätuolinkin kanssa voi tanssia ihanasti.


Mutta emmehän me voi edes... siis... ainakaan niin että olis kivaa...

Jos olette kumpikin etsimässä aikuista suhdetta, voitte. En kuitenkaan ala pureutumaan tässä kohden tarkempiin yksityiskohtiin ja välineisiin, sillä tarkoitus ei ole kirjoittaa seksiopasta.  Pussailu, halailu ja kaikenlainen muukin hellintä onnistuvat nekin jopa pyörätuolissa istuvan kanssa, vaikka toinen osapuoli joutuukin kieltämättä vähäsen kyyristelemään. Kyse ei myöskään ole mistään laittomasta tai perverssistä toiminnasta.


Siis väitätkö nyt ihan tosissasi, että tämäkin on vaan asennekysymys?

Kyllä vain! Deittailu liikuntaesteettömänkin ihmisen kanssa vaatii joustoja ja kompromisseja, ja samat säännöt pätevät kaikkiin suhteisiin. When there's will, there is a way. Mission completed!

1 kommentti :

  1. Aivan mielettömän mahtavaa tekstiä ja täyttä asiaa! :)

    VastaaPoista