Siirry pääsisältöön

Pääsikö Palanderilta pikkusammakko?

Ennen urheilugaalan suoraa lähetystä nähtiin hetkiä punaiselta matolta. Kalle Palanderilta kysyttiin, kenelle Vuoden urheilija-titteli pitäisi antaa. Palander vastasi, että kaikki kunnia Lepelle (Leo-Pekka Tähti), mutta antaisi tunnustuksen kuitenkin (Henri) Kontiselle.

Saattaa olla, että Kallea hiukan kuumotti. Kenties hän ihan vilpittömästi arvostaa tennistä, mutta joutui kysymyksen edessä tuntemaan kalvavan epävarmuuden, leimautuuko jotenkin vammaisvastaiseksi, jos ei kehaise vuosia tunnustusta odottanutta huippukelaajaa. Ja juuri tämä on se argumentti, jonka perusteella viestin tulkinta voi olla päinvastainen.

Voi olla, että itse tulkitsen Palanderin tuntoja täysin päin mäntyä. Tämä on kuitenkin tapaus, jonka avulla vammaisia koskevan argumentaation voi nostaa pöydälle.

Minä en ole vammaisvastainen, mutta kaikkiin paikkoihin on mahdotonta rakentaa hissejä on erilainen argumentti kuin Kaikkiin paikkoihin on mahdotonta rakentaa hissiä. Itsestäänselvyyksinä pitämiään asioita ei edes huomaa mainita, kun taas kompastuskiviään huomaa korostaa erikseen.Siispä Antaisin palkinnon Kontiselle, arvostan Gran Slamia toimii ihan hyvin, ilman vammaisvastaisuusleimaa.

Jos haluaisi ilmaista, että Kontinen oma suosikki, mutta kunnioittaa myös Tähteä, voi sanoa esimerkiksi Antaisin itse pystin Kontiselle, mutta Lepekin on hieno mies.

Epävarmuus sanavalinnoissa kertoo usein jo siitä, ettei vammaisuuden kanssa olla täysin sinut. Se on ymmärrettävää, kun kyseessä on yksi historian suurimmista tabuista. Sitä suuremmalla syyllä voidaan nyt juhlia. Leo-Pekka Tähden valinta Vuoden urheilijaksi on paitsi kunnianosoitus menestyksekkäälle uralle, myös tärkeä edistysaskel yhdenvertaisuudelle. Kun vammaisurheilija voi olla Vuoden urheilija, vammaisurheilu tunnustetaan urheiluksi. Ehkä myös tabuja saadaan hiljalleen murrettua.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!