Siirry pääsisältöön

Suomalainen mies kuntoutuu ja menettää kasvonsa - lukuhaasteen salaisuus

Sain joulukuun alussa loppuun Helmet-lukuhaasteeni. Hyvin se lopulta päättyi, vaikka välillä iskikin turhautuminen, kun lukupinossa alkoi häämöttää monta kutkuttavaa kirjaa, jotka eivät sopineet yhteenkään haastekohtaan. Parasta haasteessa oli sen ymmärtäminen, miten moni hieno kirja jää tyystin vailla huomiota.

Oman suoritukseni viimeiseksi kohdaksi jäi kohta 45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja. Määritelmään olisi sopinut niin Sami Yaffan Tie taipuu, Miika Nousiaisen Juurihoito kuin Anneli Auerin Murhalesken muistelmatkin, mutta kahdesta kirjasta haluan kirjoittaa erilliset arviot.

Pekka Hyysalo: Fight Back - Toinen mahdollisuus

Olen kirjoittanut jo aiemmin paljon siitä ristiriidasta, joka Pekka Hyysalon kuntoutumisen ja toisaalta siihen kytkeytyvän ableismin välillä on. Pekan oma muistelmateos ei tee tässä asiassa poikkeusta. Kerronnassa toistuvat senkaltaiset ilmaukset kuten En halua näyttää vammaiselta, olin (onnettomuuden jälkeen) tosi huono (toimimaan tavalla taikka toisella) tai Kukaan nainen ei ymmärrettävästi kiinnostu aivovammapotilaasta. Yllätyin tosin siitä, miten vähän kirjassa käsiteltiin ulkopuolisen avun varassa olemisen aiheuttamia tuntemuksia. Kaiken yllä häälyy Pekan asenne, josta on mahdoton sanoa, missä silmäkulman pilke vaihtuu aitoon itsetietoisuuteen. Intohimo laskemiseen käy selväksi niinkuin pitää. Lajiin vihkiytymättömälle lukijalle se tosin voi olla puuduttavaakin purtavaa.

 Kimmo Oksanen: Kasvonsa menettänyt mies

Kimmo Oksasen kasvojen kudokset ja iho tuhoutuivat ärhäkän herpesviruksen ja bakteerien yhteisvaikutuksesta. Tapahtumaa ja sen vaikutuksia pohditaan kirjassa konkreettisesti ja filosofisesti.
Itse jäin kaipaamaan enemmän anekdootteja kohtaamisista ihmisten kanssa. Niillä olisi voinut korvata esimerkiksi runollisimmat kohtaukset tai kuvaukset kasvoista valuneesta visvasta. Jälkimmäinen ei toki kaunistele todellisuutta.Lukemisesta lumoutumisen syy ei saa olla salaisuus. Hyvä kirja opettaa jotain uutta omasta itsestä, ympäröivästä maailmasta ja samalla viihdyttää. Se, mitä ei on hankala sanoiksi pukea, on rivien välissä.

Listaus kaikista haastekirjoistani on julkaistu Twitterissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…