Siirry pääsisältöön

Nämä 5 asiaa liikuntaesteettömissä saavat liikuntarajoitteisen ärsyyntymään - uskoisitko tätä?

Kaikki liikuntaesteettömät eivät suinkaan ole ennakkoluuloisia, henkisiä ämpäreitä jonottavia ääliöitä, mutta on olemassa näkemyksiä, joissa täysi liikuntaesteettömyys on kiistatta ratkaiseva tekijä. Tämä on lista niistä näkemyksistä ja niiden ärsytystekijöistä. Lista perustuu ainoastaan allekirjoittaneen tosipohjaisiin kokemuksiin.

1. Ei ole mitään mikä inspais!
Kun on pakko kehittää omat ratkaisunsa esimerkiksi jääkaapin oven avaamiseen, luovuus kehittyy kuin itsestään. Liikuntarajoitteisella saattaa useinkin olla suurempi kekseliäisyyskapasiteetti kuin liikuntaesteettömällä kanssakulkijallaan. Ärsyttävä tästä piirteestä tulee silloin, kun liikuntaesteetön luovuttaa itse liian aikaisin ja valittaa sen jälkeen, miten ankeaa kaikki on,

2. Ei autolla ajaminen ole sama asia, jos ei kävele!
Liikuntarajoitteisuudesta kumpuavaa luovuutta sivuaa myös kyky ottaa vastaan uudenlaisia vaihtoehtoja. Liikuntaesteetön saattaa helposti vedota siihen, ettei tavallisten kotiaskareiden tai vaikka leuanvetojen tekeminen ole yhtään sama asia pyörätuolista käsin - mistä voi vetää se johtpäätöksen, että fyysinen kyvykkyys on tärkeämpää kuin itse tekeminen, kuten syöminen tai itsestään huolehtiminen.

3. Liikuntaesteettömillä on enemmän kokemuksia ja parempi käsitys siitä, miten tämä maailma oikein toimii!
Niin eristettyä kuin liikuntarajoitteisen elämä saattaa toisinaan olla vapaasti liikkuviin liikuntaesteettömiin nähden, on syytä kysyä, kumman maailma on oikeastaan se todellinen. Pyöriikö todellinen maailma liikuntaesteettömille, vai paljastaako se oikeat kasvonsa vasta sitten, kun ihminen ei kykene liikkumaan sen kanssa? Miksi esimerkiksi uuden oppimisesta nauttivan liikuntarajoitteisen hankkima sivitys olisi vähemmän arvostettava juttu kuin liikuntaesteettömän fyysinen itsenäisyys? Liikuntarajoitteiset elävät usein maailmassa, josta liikuntaesteettömillä ei ole juuri minkäänlaista käsitystä!

4. Minä menen tästä nyt!
Siinä, missä jotkut antavat liiankin kohteliaasti tilaa pyörätuolille, ottavat toiset tilansa väkisin. Ehkä syynä on pelko jonottamaan joutumisesta tai osatta jäämisestä, sillä muita syitä ihmisten tarpeelle kiilata ohi seinän ja pyörätuolin jalkalautojen välisestä raosta on ainakin hankala keksiä. Rohkeimmat  jopa loikkaavat jalkojen yli. Toisaalta surullisen moni uskoo myös vankkumattomasti viidakon lakeihin ja siihen, että liikuntaesteettömällä on loukkaamaton oikeus mennä asiassa kuin asiassa liikuntarajoitteisen edelle, siitäkin huolimatta että viidakon lakiin uskova on todellisuudessa aina lähempänä apinaa kuin ihmistä.

5. Eihän liikuntarajoitteiset mitenkään pysty samoihin asioihin!
Kyky ja kyvyttömyys ovat toistensa vastakohtia. Liikuntarajoitteinen ei pysty kaikkiin asioihin, joihin liikuntaesteetön luontevasti pystyy, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö liikuntarajoitteinen voisi antaa yhtä suurta panosta yhteiskunnallisissa tai muuten merkittävissä toiminnoissa. Esimerkkejä siitä, miten jonkin ominaisuuden puute on saanut aikaan suuria keksintöjä, löytyy pilvin pimein. Liikuntakyvyttömyys on yksi ominaisuus muiden joukossa. Et ehkä muuten lukisi tätäkään postausta ilman vammaisten ihmisten myötävaikutusta, sillä puhelin keksittiin sivutuotteena kuuroille suunnatulle, ääntä havainnollistavalle laitteelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!