Siirry pääsisältöön

Nämä 5 asiaa liikuntaesteettömissä saavat liikuntarajoitteisen ärsyyntymään - uskoisitko tätä?

Kaikki liikuntaesteettömät eivät suinkaan ole ennakkoluuloisia, henkisiä ämpäreitä jonottavia ääliöitä, mutta on olemassa näkemyksiä, joissa täysi liikuntaesteettömyys on kiistatta ratkaiseva tekijä. Tämä on lista niistä näkemyksistä ja niiden ärsytystekijöistä. Lista perustuu ainoastaan allekirjoittaneen tosipohjaisiin kokemuksiin.

1. Ei ole mitään mikä inspais!
Kun on pakko kehittää omat ratkaisunsa esimerkiksi jääkaapin oven avaamiseen, luovuus kehittyy kuin itsestään. Liikuntarajoitteisella saattaa useinkin olla suurempi kekseliäisyyskapasiteetti kuin liikuntaesteettömällä kanssakulkijallaan. Ärsyttävä tästä piirteestä tulee silloin, kun liikuntaesteetön luovuttaa itse liian aikaisin ja valittaa sen jälkeen, miten ankeaa kaikki on,

2. Ei autolla ajaminen ole sama asia, jos ei kävele!
Liikuntarajoitteisuudesta kumpuavaa luovuutta sivuaa myös kyky ottaa vastaan uudenlaisia vaihtoehtoja. Liikuntaesteetön saattaa helposti vedota siihen, ettei tavallisten kotiaskareiden tai vaikka leuanvetojen tekeminen ole yhtään sama asia pyörätuolista käsin - mistä voi vetää se johtpäätöksen, että fyysinen kyvykkyys on tärkeämpää kuin itse tekeminen, kuten syöminen tai itsestään huolehtiminen.

3. Liikuntaesteettömillä on enemmän kokemuksia ja parempi käsitys siitä, miten tämä maailma oikein toimii!
Niin eristettyä kuin liikuntarajoitteisen elämä saattaa toisinaan olla vapaasti liikkuviin liikuntaesteettömiin nähden, on syytä kysyä, kumman maailma on oikeastaan se todellinen. Pyöriikö todellinen maailma liikuntaesteettömille, vai paljastaako se oikeat kasvonsa vasta sitten, kun ihminen ei kykene liikkumaan sen kanssa? Miksi esimerkiksi uuden oppimisesta nauttivan liikuntarajoitteisen hankkima sivitys olisi vähemmän arvostettava juttu kuin liikuntaesteettömän fyysinen itsenäisyys? Liikuntarajoitteiset elävät usein maailmassa, josta liikuntaesteettömillä ei ole juuri minkäänlaista käsitystä!

4. Minä menen tästä nyt!
Siinä, missä jotkut antavat liiankin kohteliaasti tilaa pyörätuolille, ottavat toiset tilansa väkisin. Ehkä syynä on pelko jonottamaan joutumisesta tai osatta jäämisestä, sillä muita syitä ihmisten tarpeelle kiilata ohi seinän ja pyörätuolin jalkalautojen välisestä raosta on ainakin hankala keksiä. Rohkeimmat  jopa loikkaavat jalkojen yli. Toisaalta surullisen moni uskoo myös vankkumattomasti viidakon lakeihin ja siihen, että liikuntaesteettömällä on loukkaamaton oikeus mennä asiassa kuin asiassa liikuntarajoitteisen edelle, siitäkin huolimatta että viidakon lakiin uskova on todellisuudessa aina lähempänä apinaa kuin ihmistä.

5. Eihän liikuntarajoitteiset mitenkään pysty samoihin asioihin!
Kyky ja kyvyttömyys ovat toistensa vastakohtia. Liikuntarajoitteinen ei pysty kaikkiin asioihin, joihin liikuntaesteetön luontevasti pystyy, mutta se ei silti tarkoita sitä, etteikö liikuntarajoitteinen voisi antaa yhtä suurta panosta yhteiskunnallisissa tai muuten merkittävissä toiminnoissa. Esimerkkejä siitä, miten jonkin ominaisuuden puute on saanut aikaan suuria keksintöjä, löytyy pilvin pimein. Liikuntakyvyttömyys on yksi ominaisuus muiden joukossa. Et ehkä muuten lukisi tätäkään postausta ilman vammaisten ihmisten myötävaikutusta, sillä puhelin keksittiin sivutuotteena kuuroille suunnatulle, ääntä havainnollistavalle laitteelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…