Siirry pääsisältöön

Nämä 5 asiaa liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla muilta

3. joulukuuta vietetään tuttuun tapaan kansainvälistä vammaisten päivää. Sen kunniaksi (ja toisinaan mediassa esiintyvien "Älä koskaan sano näitä asioita liikuntarajoitteiselle" - listojen vastapainoksi) kokosin listan asioista, joita liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla.

1. Sinun seurassasi on hyvä olla. Ketäpä eivät piristäisi kehut uudesta sähäkästä kampauksesta, ihanan iloisen valkoisesta hammasrivistöstä tai mahtavasta huumorintajusta. Aina kehumista ei silti tarvitse rajoittaa ulkoisiin tekijöihin, vaan joskus kannattaa mennä suoraan olennaiseen. Jokainen haluaa olla haluttu mukaan.

2. Käyn hakemassa pari vanerilevyä luiskaksi. On olemassa esteitä ja "esteitä". Vielä ystävällistä hissiopastustakin enemmän liikuntarajoitteisen sydäntä lämmittää toisen ihmisen vaivannäkö esteettömien ratkaisujen keksimiseksi. Yksikään esteellinen ympäristö ei ole olemassa luonnostaan, vaan joku on keksinyt senkin.

3. Mitä sinulle kuuluu? Tämä on peruskysymys, mutta ah, niin harvoin kuultu - ainakin jos se on esitetty niin, että sitä oikeasti tarkoitetaan. Liikuntarajoitteisen kuulumisiin eivät useinkaan kuulu ikuiset valitusvirret siitä, miten byrokratia puskee niskaan tai miten joka paikkaa kolottaa. Seurauksena voi olla todella antoisa keskustelu kummallekin osapuolelle.

4. Tahdon sinun suunnittelevan pikkujoulujuhlanumeron. Okei, kyse ei tarvitse olla pikkujouluista tai pikkujoulujen ohjelmanumeroista, vaan tässä puhutaan nyt jokaisen tarpeesta olla jollakin tapaa hyödyksi. Osoita arvostavasi sitä asiaa, jossa toinen on hyvä ja kyvykäs! Kukaan ei halua kuunnella "totuuksia" siitä, ettei pysty tahi osaa sitä taikka tätä. Älä sekoita tätä kohtaa tilanteeseen, jossa itse et jaksa järjestää pikkujoulujuhlanumeroitasi ja tarvitset jonkun hoitamaan hommat puolestasi. Sekään ei ole kenestäkään yhtään kivaa, ja siksi toisekseen mölöä käytöstä.

5. Tehdään jotain kivaa yhdessä! Joskus ihmissuhteet lirahtavat sellaisiksi, että toinen osapuoli järjestää kaiken actionin. Liikuntarajoitteinen saattaa joskus joutua action-vastaavaksi siitä syystä, että toinen osapuoli alkaa luottaa liikaa järjestelytaitoihin, esimerkiksi ajattelemalla, että liikuntarajoitteinen tietää itse parhaiten mahdolliset menemiset tai "Miten hän nyt täällä minun asunnossani suoriutuisi". Väärin! Tee aloitteita tekemiselle! Edellisessä kohdassakin on esitelty tietyntyyppinen aloite. Kenestä tahansa on rasittavaa olla se tyyppi, joka aina hoitaa kaiken.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!