torstai 3. joulukuuta 2015

Nämä 5 asiaa liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla muilta

3. joulukuuta vietetään tuttuun tapaan kansainvälistä vammaisten päivää. Sen kunniaksi (ja toisinaan mediassa esiintyvien "Älä koskaan sano näitä asioita liikuntarajoitteiselle" - listojen vastapainoksi) kokosin listan asioista, joita liikuntarajoitteinen haluaisi kuulla.

1. Sinun seurassasi on hyvä olla. Ketäpä eivät piristäisi kehut uudesta sähäkästä kampauksesta, ihanan iloisen valkoisesta hammasrivistöstä tai mahtavasta huumorintajusta. Aina kehumista ei silti tarvitse rajoittaa ulkoisiin tekijöihin, vaan joskus kannattaa mennä suoraan olennaiseen. Jokainen haluaa olla haluttu mukaan.

2. Käyn hakemassa pari vanerilevyä luiskaksi. On olemassa esteitä ja "esteitä". Vielä ystävällistä hissiopastustakin enemmän liikuntarajoitteisen sydäntä lämmittää toisen ihmisen vaivannäkö esteettömien ratkaisujen keksimiseksi. Yksikään esteellinen ympäristö ei ole olemassa luonnostaan, vaan joku on keksinyt senkin.

3. Mitä sinulle kuuluu? Tämä on peruskysymys, mutta ah, niin harvoin kuultu - ainakin jos se on esitetty niin, että sitä oikeasti tarkoitetaan. Liikuntarajoitteisen kuulumisiin eivät useinkaan kuulu ikuiset valitusvirret siitä, miten byrokratia puskee niskaan tai miten joka paikkaa kolottaa. Seurauksena voi olla todella antoisa keskustelu kummallekin osapuolelle.

4. Tahdon sinun suunnittelevan pikkujoulujuhlanumeron. Okei, kyse ei tarvitse olla pikkujouluista tai pikkujoulujen ohjelmanumeroista, vaan tässä puhutaan nyt jokaisen tarpeesta olla jollakin tapaa hyödyksi. Osoita arvostavasi sitä asiaa, jossa toinen on hyvä ja kyvykäs! Kukaan ei halua kuunnella "totuuksia" siitä, ettei pysty tahi osaa sitä taikka tätä. Älä sekoita tätä kohtaa tilanteeseen, jossa itse et jaksa järjestää pikkujoulujuhlanumeroitasi ja tarvitset jonkun hoitamaan hommat puolestasi. Sekään ei ole kenestäkään yhtään kivaa, ja siksi toisekseen mölöä käytöstä.

5. Tehdään jotain kivaa yhdessä! Joskus ihmissuhteet lirahtavat sellaisiksi, että toinen osapuoli järjestää kaiken actionin. Liikuntarajoitteinen saattaa joskus joutua action-vastaavaksi siitä syystä, että toinen osapuoli alkaa luottaa liikaa järjestelytaitoihin, esimerkiksi ajattelemalla, että liikuntarajoitteinen tietää itse parhaiten mahdolliset menemiset tai "Miten hän nyt täällä minun asunnossani suoriutuisi". Väärin! Tee aloitteita tekemiselle! Edellisessä kohdassakin on esitelty tietyntyyppinen aloite. Kenestä tahansa on rasittavaa olla se tyyppi, joka aina hoitaa kaiken.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti