Siirry pääsisältöön

Ari Väntänen: Michael Monroe

Rautaisen fysiikan ja loputtoman energian lataamaa Michael Monroeta ei parhaalla tahdollakaan kykene luokittelemaan liikuntarajoitteiseksi, mutta Ari Väntäsen toimittama nimikko-omaelämäkerta on ehdottomasti myös kertomus miehestä, joka on erilainen kuin muut. Kirja on artistin oma näkemys siitä, kuinka helsinkiläisestä Matti Fagerholmista tuli Michael Monroe, maailmallakin menestyneen Hanoi Rocks-yhtyeen laulaja ja arvostettu, joskaan ei yhtä tunnettu rocklegenda.


Parhaat kaverit pettävät, levy-yhtiöt sulkevat ovensa artistilta, jolle musiikki ja itselleen uskollisena pysyminen on rahaa tärkeämpää, ja vahvasti feminiinen ulkomuoto ja massasta majakanvalon lailla erottuva pukeutumistyyli ärsyttävät konservatiivisempia kansanosia. Viimeksi mainitusta voi mainita esimerkkinä vaikkapa sen, että Monroen vieraillessa sairaalassa tapaamassa rakasta isoäitiään ilmoittaa viereisen vuoteen potilas, ettei hänellä olisi sinne mitään asiaa "tuon näköisenä". Rokkarin vuodet täyttyvät häntä ymmärtävien ihmisten etsinnästä. 

Matkan varrelle on mahtunut päihteitä ja vähemmän mairittelevia hetkiä, kuolemaa ja musertavaa surua. Yksi kirjan koskettavimmista kohdista kertoo Michael Monroen ensimmäisen vaimon, Jude Wilderin menehtymisestä.  Bändäreistä kieltäytyvä, tutkiskeleva ja pohtiva artisti osoittaa olevansa jotain muuta kuin hyvien bailujen vuoksi aivonsa narikkaan heittänyt, rock'n roll - elämäntyylin kuluttama supertähti. Juuri se erottaa hänet monesta muusta rokkarista. Juuri se on pitänyt hänet kunnossa näihin päiviin asti.         
                                            
Tinkimättömyys,  osin jopa itsepäisyys saattavat olla syy siihen, miksi kansainvälinen suurmenestys on jäänyt saavuttamatta. Tismalleen sama piirre on myös syy ihailla Monroeta. Michael Monroe tietää, että tärkeintä on olla aina oma itsensä.

Nykyään täysin raitistunut Monroe elää vaimonsa ja kahden kissansa kanssa Turussa. Hän keikkailee aktiivisesti bändinsä kanssa ja on toiminut viime vuosina yhtenä Voice of Finland-
laulukilpailun tähtivalmentajana. Erityisesti hänet tunnetaan  ystävällisyydestään ja positiivisuudestaan. Päivitetty versio omaelämäkertakirjasta julkaistiin 1.10.2014.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…