Siirry pääsisältöön

Hirvittävä hyvänteko

Hyvä ihminen tekee joskus hyväntekeväisyyttä. Mutta:

Jos hyväntekeväisyydestä mainitsee jollekulle, kalastelee vain irtopisteitä itselleen eikä se enää ole pyytetöntä ja hyvä juttu.
Jos hyväntekeväisyyttä tekee isosti, esimerkiksi suurehkolla lahjoitussummalla, haluaa vain rehvastella, eikä sekään ole enää hyvä juttu.
Jos hyväntekeväisyyttä tekee muilta piilossa, muut alkavat nimittää omahyväiseksi ja itsekkääksi ihmiseksi, joka ei koskaan tee hyväntekeväisyyttä.

Jos hyväntekeväisyyttä harjoittaa yritys, se tapahtuu aina markkinointimielessä. Ihmisten, eläinten ja kasvikunnan hädästä tehdään mainosmateriaalia ja sillä kasvatetaan tilipusseja. Se se vasta huono juttu onkin!

Näitä huomioita olen bongannut vuosien varrelta erilaisista keskusteluista, joita hyväntekeväisyyden tekemiseen liittyen on käyty. Voitaneen ehkä vielä lisätä uuden lastensairaalan varainkeruuta koskeva huomio, että sairaalojen kaltaisia laitoksia ei pitäisi maksattaa tavallisilla ihmisillä, vaan valtion kuuluisi hoitaa homma.

Hyväntekeväisyys tarkoittaa omastaan luopumista niiden hyväksi, joilla ei ole yhtä paljon, mutta ilmeisesti sitä on mahdotonta tehdä oikein.

Jos vaikka lähdettäisiin liikkeelle siitä, että puhtaasti altruistista eli epäitsekästä hyvää tekoa ei ole olemassa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että jokaikinen hyvä teko antaa tekijälleen vähintään auttamisen ilon, tunteen omasta tarpeellisuudesta tai tyytyväisyyden oikein tekemisestä. Se, kun joku tekee oikein, aiheuttaa vääjäämättä myös ihailua muissa. Otetaan esimerkiksi vaikka sankarillinen kahvilatyöntekijä, joka puolusti kehitysvammaista asiakasta tätä solvannutta naista vastaan, tai puhdassydäminen pikaruokala-asiakas, joka osti uudet makkaraperunat annoksensa vahingossa lattialle tiputtaneelle miehelle sillä välin, kun vahingoniloinen henkilökunta tyrskähteli naurusta. Totta se on. Vaikka minunkin mielestäni sekä kahvilatyöntekijä että pikaruokala-asiakas ovat kaiken hatunnostonsa ansainneet, ei voi olla kysymättä, miten sellaiset asiat, joiden tulisi olla kaikille itsestäänselvyyksiä, ovat nykymaailmassamme hatunnoston arvoisia tapauksia.

Syytä, miksi Oprah lahjoittaa muutaman miljoonan afrikkalaiselle tyttökoululle on mahdoton tietää, ellei ole itse Oprah. Ehkä kyse on pohjimmiltaan imagon pönkityksestä. Ehkä se näyttää hyvältä televisiossa. Toisaalta voi olla myös mahdollista, että Oprah ajattelee köyhimpien maiden hyvinvointia. Jokatapauksessa hyvää tapahtuu.

Kenties ei ole liikaa vaadittu, että seuraavan kerran hyväntekeväisyyttä tehtäessä keskittyisimme tekemisen iloon ja kiitollisuuteen toisten ihmisten motiivien kritisoimisen sijaan. Meillä kaikilla on jotakin annettavaa. Me muodostamme myös isoilta osin sen paljon puhutun valtion, ja meillä on vastuu pitää huolta toinen toisistamme.

Kommentit

  1. Ja jos saa auttaa, niin kohde on väärä. Kysymyksiä satelee: Miksi autoit ulkomaista eläinjärjestöä etkä kotimaista? Miksi autat eläimiä Suomessa, kun Afrikassa lapset nääntyvät nälkään? Miksi autoit Afrikan lapsia, kun Suomessakin on asiat vinossa? Miksi laitoit Suomessa rahaa naisjärjestölle etkä syöpäsairaille? Aina väärin sammutettu.

    Tekevätköhän kritisoijat mitään itse asian puolesta? Muiden rahoista on helppo päättää, mihin ne pitäisi sijoittaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Henkilökohtaisen avun temppurata

Tiedättehän ne erilaisissa tapahtumissa ajoittain järjestettävät hassunhauskat "esteradat", joissa vammattomat ihmiset pääsevät kokeilemaan pyörätuolilla liikkumista ja yllättymään, miten paljon yksikin kynnys voi kulkemista haitata? Ne ovat yleensä pikaisesti ohimeneviä ja eksoottisia erikoiskokemuksia, jotka esittelevät vain yhden ulottuvuuden liikuntarajoitteisuudesta. Siksipä kehittelin tämän extreme-temppuradan kaikille niille, jotka todella haluavat mieliinpainuvan kokemuksen (ja joiden mielestä nykyinen vammaispolitiikka on menossa parempaan suuntaan)

OIKEUS VALITA ITSE HENKILÖKOHTAINEN AVUSTAJA - TEMPPU

Kutsu entuudestaan tuntematon ihminen kotiisi, ja pyydä häntä suorittamaan aamurutiinisi. Toista tämä joka päivä kuukauden ajan, ja vaihda henkilö uuteen päivittäin. Huolehdi siitä, että avustajasi on useimmilla kerroilla vastakkaista sukupuolta ja vähintään 50-vuotias. Hän suorittaa kahdesti päivässä alapesusi. Saatat myös ehkä huomata, että viimeistään viikon jälkee…

10 vinkkiä vammais(vastaiseen) vastineeseen

Kuinka kirjoittaa mahdollisimman huono vastine, kun yrityksesi saa palautetta vammaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta tai huonosti toteutetusta esteettömyydestä? Esittelen tässä kymmenen kohdan ohjeen, jota noudattamalla onnistut varmasti! 
Käytän esimerkkinä Logomon tapahtumajohtajan mielipidekirjoitusta. Julkaisu on jo vanha, mutta toimii oppimateriaalina vallan hyvin.

1). Uhriudu. Ilmaise, miten tuntuu niin ikävältä, että meille annetaan negatiivista palautetta, vaikka sentään olet yrityksesi olemassa ja yrität.

Olipa kerrassaan harmillista lukea Tapio Elfvingin ja Laura Ellilän kirjoituksessaan (TS 7.11.) kuvailemista huonoista esteettömyyskokemuksista Logomossa. Etenkin tietäen, missä määrin esteettömyyteen on taloa suunnitellessa kiinnitetty huomiota. Lähtökohdista yksi tärkeimmistä on ollut nimenomaan toiminnallisuus, joka sisältää niin ihmisten kuin tavaroidenkin esteettömän kulkemisen tiloissa.
2) Kehu yritystäsi/palveluasi. Se on markkinoivaa toimintaa ja mitätöi kivas…