Siirry pääsisältöön

Inside I'm Dancing

Kiitos tästä leffavinkistä kuuluu eräälle avustajalleni, joka toi minulle lainaksi  "Inside I'm Dancing"-dvd:n ja sanoi, että minun on nähtävä se. Niin minun olikin. "Inside I'm Dancing" on täydellisen realistinen vammaiskertomus ilman sääliä, sankarillistamista ja turhaa nyyhkytystä.

Myös nimellä "Rory O'Shea Was Here" tunnistettavan elokuvan toinen päähenkilö on Duchennen lihasdystrofiaa sairastava Rory, (James McAvoy) joka muuttaa vasten omaa tahtoaan vammaisille tarkoitettuun hoitokotiin. Siellä hän kohtaa vaikeasti cp-vammaisen Michaelin (Steven Robertson), josta tulee ennen pitkää hänen aisaparinsa suunnitelmassa päästä hoitolasta ulos. Lupaa itselliseen asumiseen Rorylle ei ole kapinoinnin vuoksi herunut. Homma hoituukin lopulta siten, että itsellistä asumista hakeekin Michael, joka ottaa Roryn mukaansa tulkikseen, tämä kun on ainut, joka pystyy tulkkaamaan hänen puhettaan.

Michael ja Rory juovat yhdessä alkoholia, iskevät tyttöjä ja tekevät muutenkin melko kyseenalaisia tempauksia. Yhteinen kämppäkin järjestyy puhtaalla oveluudella. Juuri se tekee tästä elokuvasta niin mahtavan. Kenestäkään ei tehdä pyhimystä. Rory on aidosti omahyväinen niljake, jonka röyhkeä rohkeus tuo uusia tuulia myös ujon ja pidättyväisen Michaelin elämään. Yhtälailla tarinaa sävyttää toki myös kaunis Siobhan, jonka nuoret miehet valitsevat henkilökohtaiseksi avustajakseen.

"Inside I'm Dancing"- elokuvaa on kritisoitu siitä, ettei pääosia esittävistä James McAvoysta tai Steven Robetsonista kumpikaan ole oikeasti vammainen. Argumenttiin ei voi olla ottamatta kantaa pohdiskelematta oikeasti vammaisten näyttelijöiden saatavuutta. Näyttelemisestä on vaikea innostua ominaisuuksilla, jotka ovat valtavirralle tabu. Niinikään esimerkiksi pyörätuolissa istuvan näyttelijän roolittaminen täysin liikuntaesteettömän ihmisen rooliin digitekniikan ja stunttien avulla on elokuvamaailmalle vielä vieras ajatus, vaikka harva nykynäyttelijä tekee roolinsa alusta asti kokonaan itse. Steven Robertson tekee uskottavan suorituksen puherajoitteisena ja spastisena Michaelina. Jos jostakin on annettava moitteita, itse annan niitä dvd:n takakannen suomiversiolle, joka selostaa sähköpyörätuoleja käyttävien päähenkilöiden onnistuvan hankkimaan oman asunnon, vaikka ovatkin pyörätuolipotilaita. Minä tanssin sisäisesti tämän leffan parissa. Lisäksi tunsin hitusen myös peniskateutta. Jos naisenakin voisi pissata itse vaikkapa puskaan tuolista nousematta, voisi avustajattomia aikoja huomattavasti pidentää.

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vammaisten Tinder on olemassa!

Kirjoitin jokin aika sitten vauva.fi-keskustelupalstalta löytyneeseen keskusteluun perustuvan postauksen, jossa puitiin pyörätuolissa istuvaa Tinder-deittiä. Kaiken jutussa esiintyneen tulikivenkatkuisen argumentoinnin jälkeen voisi helposti ajatella, että vammaisystävällinen Tinder olisi jo pelkällä ideatasolla pelkkää utopiaa, mutta toisin on. Glimmeron suunnattu ihan kaikille.

Sovellus toimii samalla periaatteella kuten Tinderkin. Käyttäjä kirjautuu sisään Facebook-tunnuksilla ja selailee tietyllä etäisyysvälillä käyttäjien profiileja painamalla näille sydäntä tai rastia. Erona on, että profiilissa voi tarvittaessa valita myös disability-kohdan. Vaihtoehtoina on laaja kirjo eri sairauksia ja vammoja cp-vammasta kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.


Lisäksi käyttäjä voi valita, etsiikö deittiseuraa vai pelkästään ystävyyttä.

Mieluusti antaisin arviota myös siitä, miten sovellus käytännössä toimii, mutta ainakaan tällä hetkellä omalla alueeltani ei käyttäjiä löydy. Maksimietäisyys on 10…

Tinder-deitti olikin pyörätuolissa!

Eilen vauva.fi -keskustelupalstalla kirvoitti kommentointia tapaus, jossa pahaa-aavistamaton naishenkilö oli mennyt treffeille Tinderissä tapaamansa miehen kanssa ja mies olikin odottanut häntä paikalla "rullatuolissa". Oikeasti haettu sana on tietysti pyörätuoli, mutta en nyt tällä kertaa puutu sen tarkemmin termistöön. Sivuutan myös julkaistut kommentit, joiden mukaan pyörätuolissa olevan ihmisen kanssa ei voi mennä baariin tai huvipuistoon. Kehotan ottamaan asioista selvää ja keskityn naisen tunnereaktioon.

Kommentissa, jossa ketjun aloittajaa kiiteltiin siitä, että tämä sentään myönsi olevansa asenteellinen ääliö, on seuraavanlainen pyyntö: Avaatko tätä vähän?

No, Vappu-täti päätti olla kiltti ja avaa.

Hyvä Tinder-treffeistäsi tulistunut vauvapalstakirjoittaja,

Käytit viestissäsi ilmausta "Minä en kuule ole äiti Teresa". Tämä kertoo suoraviivaisesti ASENTEESTA, jonka mukaan pyörätuolissa istuvan henkilön kanssa treffaaminen/seurustelu vaatii lähes pyhimysmäistä h…

Juhlitaan Vappua!

Jo lapsesta asti olen kuullut vappuisin toinen toistaan puisevampia vitsejä. Erityisen suosittu letkautus on esimerkiksi se, että minulle toivotetaan ensin hyvää vappua ja todetaan sen jälkeen, että toivotus oli varmastikin turha, koska minulla on aina hyvä Vappu.   (Special Occasion, Special Edition -Erikoispainos)

Special Edition - Erikoispainos on ollut kirjastomenestys. Kirjaa on tilattu runsain mitoin kirjastoihin ympäri maata ja sen ilmestymistä hyllyihin odotellaan. Mutta, koska on Vappu, päätin antaa yhdelle teistä mahdollisuuden ohittaa odottelun ja voittaa kirja itselle!

Jos haluat itsellesi Special Edition - Erikoispainoksen, tee näin:

1. Mene Facebookiin ja etsi nimikkosivuni.
2. Lähetä minulle sivulta yksityisviesti ja kerro, että haluat kirjan.

Helppoa ja yksinkertaista!  Arvon kaikkien halukkaiden kesken yhden kappaleen kirjoja 5.5.2018.
Facebook ei ole mukana tässä hommassa.
Onnea matkaan!