torstai 23. maaliskuuta 2017

Jotain hyvää Juliasta

Ukraina kieltää Venäjän edustaja Julia Samoilovan osallistumisen Euroviisuihin. Kun tieto edustajavalinnasta viikko sitten ilmestyi suomalaismediaan, minua kismitti jo silloin kitkeränsävyinen kommentointi Venäjän yrityksistä hakea säälipisteitä. Ei siksi, etteivät kommentit olisi totta. Samoilovasta on leivottu röyhkeästi poliittinen pelinappula. Hänen esiintymiskieltonsa perustuu siihen, että hän on esiintynyt Venäjän miehittämällä Krimillä, eikä hänellä ole maahantulolupaa Ukrainaan. Hänen valintansa euroviisuedustajaksi perustuu alun alkaenkin siihen, että odotettavissa ollut kilpailukielto synnyttää antipatioita Ukrainaa kohtaan ja sääliä Venäjälle. Julia on vaikeasti vammainen ja käyttää pyörätuolia.

Se, mikä asiassa edelleen kismittää tiivistyy Iltalehden Mari Pudaksen kolumnissa:

Moni saattoikin yllättyä kun Venäjän euroviisuedustajaksi julkistettiin Samoilova maan ykköskanavan iltaohjelmassa 12. maaliskuuta. Samoilova on nuori, pyörätuolissa istuva, liikuntarajoitteinen ja kaunisääninen nainen, joka herättää sympatiaa pelkällä olemuksellaan.

Huolimatta lohduttomasta elinajanodotuksesta ja sitä, mitä siitä jäi toteutumatta tai vielä toteutuu, Julia tuskin on nainen, joka ansaitsee sääliä tai ylenpalttista sympatiaa. Hän on kaunis, lahjakas ja onnistunut luomaan itselleen uraa alalla, jossa liikuntarajoitteisia ei olla totuttu näkemään. Luultavasti hän tekee myös sitä mitä eniten rakastaa. Tässä valossa Pudaksen kommentti sympatian herättämistä pelkällä olemuksella on lähestulkoon etova.  (Ihmisen kivut, surut, kamppailut tai jäljellä oleva aika eivät sitä paitsi näy ulospäin.)

Jos jotakin tästä aiheesta on kirjoitettava, sen tulisi nimenomaan koskea pöyristyttävästi laskelmoitua poliittista peliä.

Minun ollessani teini julkisuudessa ei tunnettu ainuttakaan pyörätuolin käyttäjää. Ei ollut ketään, jota olisin voinut katsoa ylöspäin tai pitää kannustavana esimerkkinä. Vieläkään tällaisia ihmisiä ei ole paljon, mutta minua kouraisee syvältä ajatellessani, mikä vaikutus Leo-Pekka Tähdellä on nykynuoriin. Euroviisulavalla nähtiin pari vuotta sitten pyörätuolia käyttävä Puolan edustaja Monika Kyszynska, ja ihana Niilo Turunen sulatti sydämet Voice Kidsissä 2013. Tämän viisuhärdellin ansiosta tiedetään, että listan jatkoksi voi laittaa nimen Julia Samoilova.

Postauksessa viitattu Mari Pudaksen kolumni löytyy täältä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti