sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Riku Nieminen, minulla on pyyntö!

Ehdin iloita pyörätuolissa istuvan televisio(sketsi)hahmon olemassaolosta, kun Riku Nieminen esitteli seitsemännen Putous-kauden kakkoshahmonaan sähköistä kelaustukea käyttävän, iskelmätähtiuran uudesta noususta haaveilevan Tapio Nautavaaran. Ilo jäi lyhytaikaiseksi. Nautavaara tipahti hahmokisasta jo seuraavassa jaksossa, heti ensimmäisen pudotusmahdollisuuden tullessa.

Sinänsä Niemisen uusi putoaminen ei tullut yllätyksenä, ja syykin siihen on yksinkertainen. Tapio Nautavaara ei ollut erityisen hauska hahmo.

Ainoaksi jääneessä täyspitkässä esiintymisessään Nautavaara osallistui Leijonan luona -ohjelmaosuuteen, jossa kukin sketsihahmo sai esitellä varakkaille sijoittajaleijonille oman liikeideansa. Hänen liikeideansa oli jättimäinen musiikkifestivaali Nautastock, jossa esiintyisi tasan yksi esiintyjä, hän itse. Sijoittajaleijonana toimineen Samu Haberin kyseenalaistettua Nautavaaran laulajanlahjat tilanne äityi siihen pisteeseen, että Nautavaara alkoi tönimään Haberia ja iski lopulta vahingossa itse itsensä tajuttomaksi Haberin suojatuessa käsiinsä. Myöhemmin ohjelman aikana Nautavaara nähtiin ajelemassa tajuttomana pitkin studiota.

Toki Riku Nieminen koetteli myös rajoja. Käsikähmään joutunut Nautavaara uhitteli Haberille, ei kai tämä nyt invalidia löisi. Kohtaus ei taatusti miellyttänyt konservatiivisempia katsojia. Se, mikä suvereenisti hävittiin naurussa, yritti ainakin todistaa, ettei pyörätuoli synnytä sisäistä sielunrauhaa ja kasvata sädekehää pään ympäri. Yritys ei sekään vain ollut tarpeeksi hyvä.   

Huumoria voi tehdä siitä, että sketsihahmo on tyhmä, mutta ei itse tajua sitä. Sketsihahmokilpailun historia osoittaa, että kisassa menestyvät voimahahmot. Marja Tyrni ei ollut seniili höppänä, vaan tomera tortunkostuttaja. Pienen Munamiehen iso sielu hurmasi lapset ja aikuiset. Antsku oli  sataprosenttista Imatran voimaa. Karim jaksoi aina hymyillä, vaikka suomenkielen sanat saivatkin hänen lausuminaan ihan uudenlaisia merkityksiä. Salme Pasi luotti porilaiseen peruspehmeilyyn. Ainoastaan Leena Heffner os. Herppeenluoma nauratti fanejaan sekoiltuaan hirrveen hirrveen humalassa.

 Myös Ville Tiihonen esitteli kakkoshahmonaan henkisesti liikuntarajoitteisen sketsihahmon. Liikemies Arvid von Maksa koki olevansa liian rikas kävelläkseen ja liikkui ympäriinsä Segwaylla. Tässäkin tapauksessa huumori kyhättiin tiedostamattoman tyhmyyden ympärille. Seurauksena oli, täysin odotetusti, lähtöpassit.

Maikkarin viihdeuutisten mukaan Tiihonen kertoo taktikoineensa molemmat pudotuksensa, mutta Nieminen harmittelee Nautavaaran putoamista. Siksi onkin sääli, ettei Nieminen lähtenyt rakentamaan Tapiostaan heti muiden Putous-suosikkien kaltaista sympaattista voimahahmoa. Sellaiselle olisi televisiossa jopa ihan tilaus, erityisesti meidän pyörätuolia käyttävien ihmisten kannalta. Parhaimmillaan samaistuttava pyörätuolihahmo voisi edesauttaa muita ihmisiä ymmärtämään meitä hieman paremmin.

Minulla onkin pyyntö Riku Niemiselle: Pidä Tapio Nautavaara hengissä. Anna hänelle elämää Putouksen ulkopuolelta. Auta häntä löytämään oman egonsa syövereistä myös pehmeämmät puolensa, ja terve järkensä. Valjasta hänet niiden asialle, jotka harvoin saavat ääntään kuuluville. Rajoja rikkoessa voi vallan mainiosti pitää aidosti hauskaa yleisönkin kanssa.


     

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti