keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Mieli ja valta

 Twitter kuumeni, kun kaksi ammattilaispainijaa pakkosyötti Marja Hintikkaa ja Jenny Lehtistä Marja Hintikka Live -ohjelmassa. Tarkoituksena oli demonstroida, miltä syöttötilanne lapsesta tuntuu, ja lopputulos meni syvälle aikuisiin. Kun ällöttävän näköistä ja pahanhajuista ruokaa lapataan kukkurakaupalla suuhun nopeampaa tahtia kuin syötettävä ehti edes niellä, ja ruokalapun taskuun syljetyt lusikalliset tungetaan häpeilemättä takaisin suuhun, se on ahdistavaa. Jostain syystä lusikkaa pitelevät tuppaavat usein unohtamaan tämän.

Itselleni tehtiin jalkaleikkaus 8 vuoden iässä. Muistan, kuinka eräs vanhempi sairaanhoitaja syötti minua sairaalassa ja tunki suuhuni niin suuria paloja, että minun oli vaikea niellä. Pyysin pienempiä palasia ja sanoin tukehtuvani muuten. Sairaanhoitaja totesi, etten taatusti tukehdu, ja jatkoi yhtä suurten lusikallisten lappamista.

Pakkosyöttäminen on konkreettinen esimerkki fyysisen ylivoiman vaikutuksista. Myös liikuntarajoitteiset ja vanhukset joutuvat monesti samaan tilanteeseen. Kysymys ei välttämättä ole siitä, että vastahankainen ruokailija raahataan ruokapöytään ja isketään kauha suuhun, vaan pyörätuoli voidaan helposti kärrätä minne tahansa paikkaan ainoastaan sillä perusteella, että se on pyörätuolinkäyttäjälle hyväksi. Jos istut naapurin tanskandogin vieressä, pääset lopulta koirapelostasi! Raitis ilma tekee sinulle hyvää!

Samainen sairaanhoitajatäti uhkasi muuten myös teljetä minut kylpyhuoneeseen, kun itkin yöllä leikkauksen aiheuttamia kipuja ja koti-ikävää.

Toisinaan vallankäyttö voi olla henkistä ja niin vaivihkaista, että sitä voi olla vaikea havaita. Esimerkiksi henkilökohtainen avustaja voi hyvinkin huomaamattomasti ottaa ohjat käteensä ohjeistamalla avustettavaa pienissä arkiaskareissa. Usein tilanteissa syntyy roolijako, jossa avustettava muuttuu epävarmaksi omien toimintatapojensa suhteen ja tukeutuu avustajan näkemyksiin. Hiukset olisi hyvä huuhtoa kylmällä vedellä, jotta ne säilyisivät paremmin. Ei meidän kannata jäädä odottamaan pöydän vapautumista. Pintojen hankaamiseen ei kannattaisi käyttää ihmesientä. Kerran syntynyttä roolijakoa voi olla mahdoton purkaa. Johtajarooliin mieltyvä avustaja ei näe avustettavan tahdonilmaisuja ja työtehtäviä samoina asioina, ja hyvääkin tarkoittavat neuvot voivat muuttaa avustettavan oman elämänsä altavastaajaksi.

Hyvä elämä edellyttää itselle hyväksi olevien asioiden tekemistä. Itselle hyvää tekevien asioiden löytäminen edellyttää omaan tahtiin etsimistä ja virheiden tekoa. Lakatkaamme siis kippaamasta chiansiemeniä toistemme suuhun, oli tilanne mikä hyvänsä. Se näyttää näin pahalta: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/27/marja-hintikka-liven-pakkosyottokohtauksesta-palautevyory-jarkyttavaa Kuten Henri Alen osuvasti Hintikan ohjelmassa totesi, kyllä lapsi silloin syö, kun on nälkä.

Muokkaus:Tekstistä korjattu väärälle sivulle johtanut linkki. 


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti