perjantai 7. elokuuta 2015

Uneton tabletilla

Teininä minulla oli tapana antaa idoleilleni yösuukkoja. Myöhemmin tajusin, että se juliste- tai cd-kansilehtipaperi nyt vaan maistuu joka kerta pahalta, eikä sitä kannata nuoleskella. Fanitukseni hieman seestyi vuosien saatossa. Nyt minulla on uusi tapa yösuukkojen tilalle. Se on paljon pahempi kuin paperin pussailu. Tuijotan idoleitani viimeiseksi illalla YouTubesta.

Kaikki tämä alkoi, kun hankin Ipadin. Sen kun saa niin kätevästi mukaansa peiton alle eikä sen loisto himmene, vaikka huoneesta sammuttaisi valot. Kyse on nimenomaan näyttöruudun loistosta, ja juuri siksi tapani onkin paha. Tabletin ruutua tuijoteltuaan ei saa enää unta.

Olen tehnyt tästä asiasta jopa pienimuotoista tutkimusta. Yhtä Ipadilla vietettyä puolituntista vastaa noin yksi tunti apposen avoimia silmiä laitteen sulkemisen jälkeen. Jos siis YouTubessa vierähtää ikäänkuin huomaamatta kaksi tuntia, nukahtaminen onnistuu noin kolmen ja puolen tunnin kuluttua.

Koko juttu olisi tietysti herttisen yksinkertainen, mikäli YouTubesta voisi katsoa esimerkiksi yhden musiikkivideon iltakymmeneen mennessä ikään kuin tuutulaulutoimintona, vaan kun ei. Kiitos samankaltaisten videoiden ja suositeltujen videoiden loputtomien listojen, yhden videon loputtua tyrkyllä on uusi video, joka on otsikoitu niin tolkuttoman mielenkiintoisesti, että sitä on pakko hieman vilkaista. Sen jälkeen on pakko hieman vilkaista toistakin mielenkiintoista videota. Hassusti osa tulee katsottua ihan kokonaankin. Sitten on pakko nähdä vielä yksi video. Ja vielä yksi. Ja vielä yksi. Kello näyttää neljää nollaa.

Muistan hämärästi, että joskus sängyn vierellä oleva musiikkisoitin ja kirja oli ihan tarpeeksi iltapuhdetta. Ne kun vaan eivät ole yhtä kivoja kuin liikkuva kuva ja ääni, ja siitä musiikkisoittimestakin puuttuu se koko maailman musiikkitarjonnan kattava "mikä biisi tulee seuraavaksi"-yllätysmomentti. Miten päästä eroon tablettiunettomuudesta? Onko kellään vastaavanlaisia oireita?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti