sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Naisia, miehiä, ihmisiä

Rippikouluikäisenä raapustin päiväkirjaani unelmieni miehen kaavakuvan. Kuvassa oli selostuksineen merkittynä vaadittu hiustyyli, käsivarsien lihaksisto ja  kirkkaanpunaisilla suorakaiteilla muodostetun pikselimössösumennuksen alle kätketty haarusväli. Aivot oli myös merkitty kaavakuvaukkelin oikean ohimon kohtaan yhtenä kirkkaanpunaisena pisteenä. Niihin liitetty seliteteksti kertoi, ettei edes unelmien miehellä ole mahdollista olla tämän suurempia aivoja.

Kaavakuva summaa sen, miten näin miehet 15-vuotiaana. Ikävä kyllä se saattoi olla seurausta siitä, miten mies stereotyypitetään vielä tänäkin päivänä. Mies on väistämättä fysiikaltaan ja ajatuksenjuoksultaan erilainen kuin nainen. Tyttö oppii jo aikaisessa vaiheessa lausahduksen "Mies on sika". Fraasia toistelevat toiset tytöt ja naiset - mutta myös pojat ja miehet itse, silloin kun ovat puuhailleet jotakin kyseenalaista. Oliskos tässä oikeasti kyse biologiasta vai ihan vaan jostakin opitusta?

Jos jotain lukion biologiantunneilta on mieleen jäänyt, niin opettajani antipatiat niitä opetusvideoita kohtaan, joissa evoluution kerrotaan edenneen miljoonia vuosia, kunnes ihminen polveutui apinasta. Haloo, evoluutio ei ole missään vaiheessa pysähtynyt, vaan jatkuu samaan tapaan edelleen. Miesten suosimat "Tällaisia urpoja me miehet ollaan, koska evoluutio on luonut meistä tällaisia"- tyyppiset selitykset joutavat siis vessanpöntöstä alas. Johan on joku jo julkilausunut senkin, etteivät miehet aina halua seksiä, vaan saavat naisten libido-odotuksista jopa paineita.

Ehkäpä fyysinen ylivoima aikoinaan nosti miehen jalustalle naista ylemmäs. Sen tähden meillä on olemassa kansainvälinen naistenpäivä, jonka alkuperäinen tarkoitus on muistuttaa, että miehet ja naiset ovat ja ennenkaikkea voivat olla keskenään tasa-arvoisia. Suomessa tasa-arvo on toteutunut paremmin kuin monissa muissa maissa. Täällä naiset voivat äänestää, opiskella, mennä vapaasta tahdostaan naimisiin, tehdä työtä ja ilmaista mielipiteensä. Se ei silti vielä tarkoita sitä, etteikö tasa-arvon toteutumiseksi tarvitsisi edelleen tehdä konkreettisia tekoja. "Muilla menee vielä huonommin" on läpimätä vastustusargumentti, olipa kyse sitten sukupuolten välisestä tasa-arvosta tai YK:n vammaissopimuksen lisäarvoista suhteessa yleiseen ihmisoikeusjulistukseen. Yksikään ihmisryhmä ei voi tyytyä vähempiin kuin täysiin oikeuksiin. Vapaus ilmaista itseään on täysin merkityksetön, jos itseilmaisua ei oteta vakavasti.

Todellinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus alkaa ihmisyydestä. Se riisuu pois kaikki asetetut roolit, odotukset ja käsitykset ja ilmenee tekoina arjessa. Se on siis paljon enemmän kuin kumppanille naistenpäivänä lahjoitettu spa-hoito ja halpiskukkapuska. Stereotyyppien taakse on helppo piiloutua, kun itsensä ja toisten kohtaaminen kokonaisuutena pelottaa.

PS. Jos jotakuta jäi polttelevasti kaihertamaan mieskaavakuvani pikselimössösumennuksen seliteteksti, kerrottakoon, että strategisia mittoja enemmän siinä paneututtiin vaatimukseen kyseisen ruumiinosan ehdottomasta yksityiskäytöstä. Tähän liittyvää myyttiä vahvistetaan rajusti esimerkiksi Temptation Island Suomessa. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti