sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Luonnonjärjestys uusiksi

Tasavertainen avioliittolaki sai vahvistuksensa Sauli Niinistöltä. Aihe ei enää kuumentanut tunteita somessa. Antti Tuiskun uusi tuleminen oli tällä erää kiinnostavampaa. (Kuluvalla päivämäärällä se on jopa maailman kuudenneksi puhutuin aihe sosiaalisessa mediassa.)

Silloin, kun eduskunta äänesti tasavertaisesta avioliittolaista, kaiken pöhinän keskeltä jäi mieleeni Eero Mäntymaan kirjoitus, jossa hän vertasi homofobiaa henkilökohtaiseen pumpuli-inhoonsa. Mäntymaan ihokarvat nousevat  pystyyn ja hampaita vihloo joka kerran pumpulin kanssa kosketuksiin jouduttaessa. Syytä on mahdoton sanoa. Kysymys kuului, onko homovastaisuudessa perimmiltään kyse primitiivisestä ällötysreaktiosta, jota peitellään tekosyiden taakse. Tismalleen saman kysymyksen voi myös esittää koskien vammaisvastaisuutta.

Ilta-Sanomissa on paraikaa meneillään "Suhtaudu luonnollisesti"- juttusarja. Sarjassa esitellään eri tavoin vammaisia ja sairaita ihmisiä pyrkien hälventämään aiheeseen liittyviä tabuja. Joka jutun lopussa on infolaatikko, jossa pohditaan suhtautumista erilaisuuteen. Invalidiliiton toiminnanjohtaja Marja Pihnala kommentoi osiossa seuraavasti:

   On luonnollista, että ensimmäisenä näkee poikkeavuuden eikä ihmistä vamman takaa. Jos ei ole tietoa ja kokemusta erilaisuudesta, mieluummin sivuttaa kohtaamisen.

Pihnala muistaa naisen, jolla oli vakavat palovammat kasvoissaan. Nainen kertoi, ettei yksikään ihminen pysty katsomaan häntä silmiin.

– Se on luonnollista, mutta rasittavaa vammaisen ihmisen näkökulmasta. Me haluamme, että meidät nähdään ihmisinä.


Henkilökohtaisesti sekä Mäntymaan että Pihnalan kommenteissa nyppii sama asia. Niin totta kuin primitiiviset reaktiot ovatkin, niiden luonnollisuuden esiin nostaminen esittää ne asioina, joille ei tarvitse tai edes voi tehdä mitään. "Suhtaudu luonnollisesti"-otsikko on tekstisisältöön nähden  tahattomassa komiikassaan nolo. Pumpulipuikot voi jättää vessan peilikaappiin tai kaupan hyllylle loukkaamatta ketään, mutta erilaisten kanssaihmisten kohtaamisten ohittamisella ei. Homovastaisuus verrattuna pumpulivastaisuuteen olisi likipitäen sama asia kuin pumpulitehtaiden lakkauttamisen vaatiminen.

Vammaisten ihmisten oikeuksien toteuttamisen on sanottu jääneen viimeiseksi sen vuoksi, etteivät vammattomat halua olla tekemisissä vammaisuuden kanssa tiedostaessaan kohtaamistilanteessa oman riskinsä vammaiseksi tulemisesta. Epävarmuus omasta kehosta on iso tekijä, kun vammainen keho ja ajatus vammaisten seksuaalisuudesta ällöttävät.

Siinä, missä radiotoimittaja, seksibloggari ja seksuaaliterapeutti istuvat nykyään samassa studiossa keskustelemassa siitä, pitäisikö kaikkien harrastaa nykyään bdsm-seksiä, koska Fifty Shades Of Grey on nyt pinnalla, voidaan herätellä keskustelua aiemmin epäluonnollisina pidettyjen asioiden muutoksesta normaaleiksi asioiksi. Ajatuksesta, että erilaisuuden kohtaaminen on vain tiettyjen ihmisten "juttu" on päästävä eroon.

Oikeasti tämän hetken pysäyttävin juttu ei ole Antti Tuisku ja irtipäässyt Peto, vaan kasvonsa kirjaimellisesti virus- ja bakteeri-infektiossa menettänyt Kimmo Oksanen. Hänen tarinansa voi lukea täältä: http://www.hs.fi/sunnuntai/a1424429835318

Muut tässä postauksessa lähteenä käytetyt artikkelit ovat:
http://yle.fi/uutiset/nakokulma_onko_homous_alloa/7324348
http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/art-1424400872830.html

Kerro, mitä ajatuksia sinussa herää!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti