sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kingi idea

Katsoin avausjakson Maikkarin viihdeuutuudesta Kingi. Siinä sytytettiin kohu siitä, kun Aku Hirviniemen esittämä laulukilpailukandidaattisketsihahmo Hannu Pakarainen kertoi sotavitsejä, esitti heviversion Finlandia-hymnistä ja talloi jaloillaan melkein tuleen tuikahtanutta Suomen lippua. Katsoin myös avausjakson realitysarjasta Ensitreffit alttarilla. Siinä kohu roihahti jo etukäteen siitä, että ohjelman ideana on vihkiä asiantuntijaraadin toisilleen valitsemat parit heti ensitapaamisella.

Kohiseminen aina silloin tällöin on terveellistä. Kun rajoja rikotaan, syntyy myös tarvittavaa keskustelua siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei. Mistä tahansa aiheesta saa mustan tai valkoisen, jos siitäpoimii näkyville vain tietyt osaset. Vasta kokonaisuuden näkeminen auttaa hahmottamaan todellisuuden. (Tämän viisauden poimin ohjaaja Timo Vuorensolalta Kakkosen Iron Sky-illassa natsien esittämisestä puhuttaessa) Ensitreffit alttarilla herätti keskusteltua siitä, mikä avioliittoinstituutio nykyään oikeastaan on. Ennakkopohdinta siitä, miksi homoliittojen sanotaan pilkkaavan avioliittoa samalla, kun televisiossa mennään naimisiin tuntemattomien kanssa, on ihan hyvä. Moni muutti lisäksi käsitystään ohjelmasta ensimmäisen jakson jälkeen. Toimivaa parisuhdetta hakiessa leikit eivät enää huvita, ja toisen näkemisestä hurmaantuminen heti ensisilmäyksellä on toissijaista. Syvälle kaivautuneella asiantuntijaraadilla on kaikki mahdollisuudet tehdä onnistuneita valintoja. 

Lippukohu on kinkkisempi juttu. Avioliiton pohtiminen merkityksen koskettaa jokaista jossain elämänvaiheessa, mutta harvempi käsittelee siniristilippua joutuen puntaroimaan oikean ja väärän rajamaastoa. Hirviniemi laittoi alulle keskustelun patriotismin rajoista. Totta kai kyse on myös samalla viihteen rajoista. Mikä tahansa muutoin idiotismiksi luokiteltava toiminta voi olla sallittua, jos se määritellään viihteeksi. Suomen lippukin on ainoastaan pala kangasta, jos riisutaan pois jäykkä isänmaallinen pönötys. Hassu juttu tässä kaikessa on se, että Kingi saa mielettömät määrät julkisuutta.  

Itse katson nykyisin mieluummin ohjelmia, joissa ei ole laskelmoitua kohua.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti