maanantai 26. tammikuuta 2015

Inside out

Törmäsin netissä blogiartikkeliin, jonka otsikko julisti ykskantaan Ulkonäöllä ON merkitystä. Otsakkeen sisältämää argumenttia puolletaan kirjoituksessa ensin faktalla kauneusbisneksen kukoistamisesta ja tutkimuksella, jonka mukaan hyvännäköisiä ihmisiä kohdellaan paremmin. Sitten seuraa kysymys Mitä jos ei olekaan sattunut syntymään hyvännäköiseksi?

Otaksun, että hyvännäköiseksi syntymisellä tarkoitetaan tässä geenejä, jotka synnyttävät symmetrisiä piirteitä. Ilouutinen on, ettei peli ole artikkelin mukaan menetetty, vaikkei näin olisikaan. Ilouutista seuraa lista viidestä ulkonäköön vaikuttavasta, ei-geneettisestä seikasta, joihin ei lasketa meikkejä eikä hiustyylejä. Tässä kohtaa argumentointi käy mielenkiintoiseksi. Kaikki listan asiat tulevat kaikkea muuta kuin ulkoisista tekijöistä.

  • Vaatteet ja pukeutuminen vaihtuvat tilanteen mukaan, ja tietyissä tilanteissa jäävät jopa kokonaan pois. Se, millaisissa vaatteissa ihminen viihtyy, kumpuaa hyvin pitkälle omasta elämäntyylistä. Vaateparsilla valehtelevat ne, jotka haluavat tietoisesti luoda itsestään tietyntyyppisen kuvan. Tyyliä tärkeämpää on aika ajoin myös siisteys. Bearnaisekastikevanat haisevalla Armanin puvulla eivät kaunista ketään.
  • Ryhti on opeteltavissa. Oppi ei kaadu päähän ulkopäin, vaan vaatii panoksensa.
  • Hymy tulee asenteesta ja luonteesta. Asenne ja luonne tulevat ihmisen korvien välistä, sisäpuolelta.
  • Positiivisuus ja energisyys ovat luonteenpiirteitä. Asennekin vaikuttaa. Kun on tyytyväinen omiin nahkoihinsa, se näkyy. Karisma ja itseluottamus on kaunista. Tihkuessaan karismaa ihmisen ei välttämättä tarvitse edes sanoa tai tehdä mitään.
  • Liikunta ja liikunnallisuus ovat nykypäivän hottistermejä, joilla pyritään ilmaisemaan vastakohtaisuutta termille "löysä sohvaperuna". Löysää sohvaperunaisuutta määritellään harvemmin, mutta liikunnallinen ihminen voidaan sitäkin useammin määritellä joksikuksi, joka käy pari kertaa viikossa salilla ja lenkkeilee siihen päälle. Itselleni on täysi mysteeri, miten liikuntaharrasteisuus ulkoapäin nähtynä oikeastaan eroaa energisyydestä. Saattaa tietysti olla, että moni käyttää liikunnallisuutta löysän liikakiloisuuden vastakohtana. Liikunta ja liikakilot sopivat nykyasenteissa yksiin yhtä hyvin kuin pukit kaalimaahan. Painon, yleiskunnon, terveyden ja energisyyden todellisista suhteista kertoo nasevasti tämä kolumnisitaatti Viime vuosina on puhuttu paljon terveistä lihavista, hyväkuntoisista läskeistä. Liikkuva lihava voi ollakin ihan terve. Samaa tukee tuore, yli 300 000 ihmistä kattava tutkimus, jonka mukaan 20 minuuttia liikuntaa päivässä vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä, vaikka olisi lihava tai polttaisi tupakkaa. Lihavan kuntoa ei voi päätellä makkaroita tarkastelemalla.

Ulkonäköön vaikuttavien asioiden listalta puuttuu kokonaan jälkivaihe eli se, että lopullinen käsitys toisen ihmisen ulkonäöstä muotoutuu sen mukaan, miten ihmisen persoona koetaan. Asiaa havainnollistanee täydellisesti klassinen umpirakastuneen naisen kommentti En ensin kiinnittänyt häneen mitään huomiota, mutta onhan hän maailman komein ja ihanin!  Ulkokuoren ja ensivaikutelman tärkeyttä korostetaan usein siksi, että päätös tulla tekemään tuttavuutta jonkun ihmisen kanssa syntyy siitä, mitä silmillään ensimmäiseksi näkee. Tämä skenaario pätee korkeintaan kuvapeli Tinderiin. Ihminen, jolle puhtaasti ulkonäöllä on merkitystä, valitsee seuransa tietyn hiusvärin, pituuden, silmien värin tai muun vastaavan ominaisuuden perusteella. Sitä kutsutaan asenteellisuudeksi.  

Todellisuudessa vain harvalla pysyy edes mielessään kiveen hakattu ulkonäköihanne, vaan ihanteet vaihtelevat ja muovautuvat sen mukaan, minkälaisiin ihmisiin kulloinkin ihastutaan ja rakastutaan. Hassu juttu on se, ettei täysin ulkonäköihannetta vastaaviin ihmisiin usein rakastukaan, koska yleensä sellaista ei ole olemassa. Vahvempaa perustelua sille, että ulkonäöllä EI ole merkitystä, tuskin on enää kirjoitettavissa. Kauneus kumpuaa sisältä. Jos se ymmärrettäisiin oikeasti ja siitä puhuttaisiin oikeasti, ulkonäköpaineista ei tarvitsisi puhua yhtä paljon.

Tässä postauksessa lähteinä käytetyt artikkelit ovat:

http://elaparemmin.fi/blogi/ulkonaolla-on-merkitysta/  
http://www.menaiset.fi/artikkeli/muoti_ja_kauneus/kauneus/oletko_sinakin_huolestunut_ystavasi_laskeista

Viimeksi mainitussa on paljon asiaa liikakilojen kommentoimisesta. Sama pätee kaikkien ulkoisten piirteiden kommentointiin. Omien "mielipiteidensä" julki tuominen on asennevammaista.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti