torstai 28. elokuuta 2014

Hyvät, pahat ja rumat, tyhmät sekä sairaat

Katsoin muutama päivä sitten Big Brotherin esittelyvideoita. En yleensä katso Big Brotherin esittelyvideoita tai mitään muutakaan ohjelmaan liittyvää, mutta nyt tein sen. Kilpailijoiden joukossa on lyhytkasvuinen Joonas. Porukan miespuolinen drama queen Joni tunnustaa, että hänellä on eskarista asti ollut se ongelma, ettei hänellä ole minkäänlaista suodatinta mielipiteidensä laukomisessa, minkä vuoksi hän saa ihmiset aina suuttumaan.

Vietän paljon aikaa pohtien ihmismielen koukeroita. Se on taatusti maailman turhin harrastus niistä, joiden mielestä ihmisiin ei kannattaisi uhrata ajatustakaan, koska nämä ovat joka tapauksessa vaikeasti selitettäviä imbesillejä koko lössi. Minä kun en vain koskaan pääse pakoon ihmisiä. Silloinkin, kun minun tekisi mieli käskeä joka ikistä kanssaihmistäni painumaan sinne, minne päivä ei paista, minun ympärilläni on pakko kuhista ihmisiä. Yksinolon hetket ovat satunnaisia ja ennalta määritettyjä, varsinaista aikalisää ei koskaan voi ottaa. Minun on pakko  yrittää jäsentää noiden ympärilläni pörräävien kummajaisten ajatusmaailmoja, jotta pysyisin itse edes jotenkuten järjissäni!

Tyhmyyttä ei ole se, että ei tiedä jotain asiaa. Tyhmyyttä on se, että tietää jonkin asian olevan väärin, mutta tekee sen silti. Rehellisesti sanottuna minun on erittäin vaikea ymmärtää, miten joku kykenee ottamaan toisen ihmisen tunteet kevyesti. Siinä missä itse piehtaroin valtavissa tuskissa joskus päiväkausia tietäessäni, että olen vahingossa (tai mahdollisesti) loukannut jotakuta, tuumii joku vain, että näin kävi ja minkäs teet. Ajatus siitä, ettei kaikkien sisällä kasvaisikaan piehtarointialustaksi levittyvää tuskamöykkyä, tuntuu omituiselta.

Joskus väärien asioiden tekeminen on myös sairautta. Hyvän esimerkin tästä sain niinikään pari päivää sitten, kun seurasin sivusta ystäväni keskustelua Facebookissa. Keskustelun aiheena oli pedofilia. Ystäväni halusi tuoda raivokkaaseen keskusteluun näkökulman, jonka mukaan pedofiliaan liittyy paljon muitakin muuttujia, kuin pahimman mahdollisen rikoksen tehnyt, kuolemantuomion ansaitseva ihmishirviö. Hän muistutti, että ihmishirviöpedofiilien lisäksi on olemassa myös pedofiileja, jotka eivät ymmärrä tekevänsä väärin, pedofiileja, jotka eivät toteuta pedofilistisiä ajatuksiaan ja pedofiileja, jotka kärsivät siitä, mitä tekevät. Pedofiili voi joissain tapauksissa kärsiä itsekin siitä, mitä tekee, ja tehdä rikoksen silti. Aivan samalla tavoin toimii esimerkiksi myös masennus. Masentunut haluaisi useimmiten jaksaa edes tavalliset arkirutiinit, mutta ei pysty siihen. Sillä, mitä seurauksia omilla teoilla on ja keneen seuraukset kohdistuvat, ei ole sisäisten demonien kanssa kamppailevan kannalta useinkaan merkitystä, vaikka tekojen vakavuus onkin täysin eri luokkaa masennuksessa ja seksuaalirikoksissa. Jotkut pedofiilit taas kokevat rikoksensa oikeutetuiksi ja nautinnollisiksi. Tällä erottelulla ei tietenkään ole mitään tekemistä sen kanssa, miten tuomittavaa pedofilia on. Se on toteutuessaan aina yhtä tuomittavaa, olipa tekijänä minkätyyppinen pedofiili tahansa. Erilaisten vaikuttimien ymmärtäminen sitä vastoin auttaa ymmärtämään, MIKSI pedofiliaa tapahtuu ja miten sen voi estää. Varsinkin uhreille tämä on usein kullanarvoinen tieto. Uhkaamalla viedä pedofiilit saunan taakse tai taivastelemalla sitä, miten sairaita he ovat, ei saavuteta käytännössä mitään.

Voi olla, että BB-Jonin sisällä ei ole samanlaista omaatuntoa kuin minulla. Jos omatunto puuttuisi kokonaan, se luultavasti olisi jonkinlaista sairautta. Jos omatunto toimii vain silloin, kun se oman itsen kannalta on edullisinta, kysymys on itsekkäästä tyhmyydestä. Se ei vaikuta moraalin merkitykseen. Mikäli sairaus tai oma luonne olisivat väärintekemisessä lieventäviä asianhaaroja, oikeaa ja väärää ei olisi edes olemassa. Oikean ja väärän raja kulkee siinä, missä toiseen ihmiseen sattuu. Jäljelle jää kysymys, miksei Joni ole korjannut tiedostamaansa, monta vuotta jatkunutta ongelmaa. Toivotaan ainakin, ettei se heijastu kovin ableistisesti Joonakseen.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti