sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Onnea Conchita!

Jo ennen varsinaisten euroviisumittelöiden 2014 alkua mediassa nousi esille otsikoita, että Itävallan edustajana nähdään parrakas nainen. Lähemmin asiaan perehtyen selvisi, että kysymyksessä oli oikeastaan parrakas mies, joka pukeutui kuin nainen. Tukijoita artistilla riitti runsain mitoin ensi hetkistä alkaen, mutta konservatiivisemman viisuyleisön suhtautuminen esitykseen ei taannut vielä varmuutta voitosta. Niin tai näin, pisteenlaskussa konservatiivit eivät kunnostautuneet. Itävallalle napsahti vuoden 2014 euroviisuvoitto.

Conchita Wurst -hahmon takana olevalla Thomas "Tom" Neuwirthilla on selvä sanoma erilaisuuden hyväksymisestä, mutta tämän sanoman taustavaikuttimet ovat jääneet mediassa vähemmälle huomiolle. Keskipiste ei ole ollut siinä, onko Conchita esimerkiksi transsukupuolinen, kaksoissukupuolinen, ristiinpukeutuja tai pelkkä julkisuudella kikkailija. Erään haastattelun mukaan hän luonnehti itseään laiskaksi pojaksi, joka ei halua olla nainen. Englanninkielisten nettilähteiden mukaan Tom Neuwirth saavutti vuonna 2007 finaalipaikan itävaltalaisessa kykyjenetsintäkisassa Starmaniassa, ja palasi televisioon neljä vuotta myöhemmin Conchita Wurstina, aikaisempien kokemustensa pohjalta luomanaan drag queen -hahmona. Artistin sukunimi Wurst viittaa saksalaiseen sanontaan "Das ist mir doch alles Wurst", joka tarkoittaa käännettynä "Se on ihan sama minulle". Wustin omien sanojen mukaan hahmossa on kyse sietokyvystä kaikkea erilaista kohtaan.

Yksi tyypillisistä Conchitaa kritisoivista kommenteista leimaa tämän puheet omana itseään olemisen tärkeydestä tekopyhiksi, koska Neuwirth selkeästi haluaa olla jotain aivan muuta kuin todellisuudessa on. Neuwirthin itseyteen kuuluu olla parrakas naishahmo. Conchitan nerokkuus suvaitsevaisuuden puolestapuhujana kulminoituu juuri siihen tosiseikkaan, ettei hahmon takana olevan miehen seksuaalisella suuntautumisella ole mitään merkitystä. Suvaitsevaisuus alkaa ulkokuoresta. Ulkonäkö on ensimmäinen asia, joka on mahdollista nähdä uudesta ihmisestä, mutta jos erilainen ulkonäkö aiheuttaa esimerkiksi sen taustavaikuttimista kiinnostumisen sijaan hylkyreaktion, kysymys on kaikkea muuta kuin suvaitsevaisuudesta. Olipa kyse sitten erilaisista seksuaalisista suuntautumisista tai erilaisista liikuntarajoitteista, sama pätee. Kysymys ei ole mielipiteistä tai makuasioista.

Omana itsenään oleminen merkitsee myös sitä, että saa viihtyä omissa nahoissaan. Oman peilikuvansa puljaamista itseään miellyttävään muotoon on oikeastaan väärin kutsua edes turhamaisuudeksi, mutta jos puljaamisen päällimmäisenä tarkoituksena on huomion kalastelu ja egon pönkittäminen, juttu on ihan toinen. Jokunen osa viisuyleisöjäkin on uskaltautunut esittämään pohdintoja siitä, olisiko Conchita päässyt lainkaan palkintopallille, jos leuka olisi ollut ajeltu. Eurooppa olisi voinut valita voittajaksi myös povekkaan puolalaisen pyykkärin, mutta valinta tehtiin parran takia tai siitä huolimatta. Kummassakin tapauksessa se on kaivattu suvaitsevaisuuden osoitus. Se, että Concita lauloi eeppisen kappaleen komeasti, tekee hänestä pelkän viisuilmiön sijaan ikimuistoisen supertähden.

Kiitos Conchita!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti