maanantai 23. joulukuuta 2013

Aatosta jaloa ja alhaista mieltä

Joulupostauksissa pitäisi aina sanoa jotain henkevää. Pitäisi muistuttaa lukijoita siitä, ettei joulujuhlassa tärkeintä ole ruuan ja materian määrä vaan aito rakkaus ja yhdessäolo. Pitäisi myös suoda ajatus niille, joiden asiat eivät ole joulunakaan yhtä hyvin kuin itsellä. Väliin voisi halutessaan myös heittää myös pohdintoja siitä, voivatko uskonnottomat todella viettää joulua, ja saako uskonnoton vetäistä joulumantelin nenäänsä, jos radiossa soitetaan uskonnollisen mieliksi "Oi jouluyö". Minulla on kaikkea muuta kuin jouluisen sentimentaalinen olo.

Suoraan sanoen olen ollut viime päivinä milteinpä surullinen. Kun töistä koittaa loma ja on aika pysähtyä, huomaa vasta todella sen, miten paljon kulunut syksy on verottanut voimia. Toisaalta ehkä juuri käsillä oleva joulunaika on saanut minut suremaan ihmisten kylmyyttä tavallista enemmän. Olen ajatellut Julia Tukiaiselle hirnuneita ihmisiä, jotka Julian kuoleman jälkeen ovat tulleet esille "huomaten", että Julia olikin todellisuudessa epätasapainoinen henkilö ja naureskelu oikeastaan kiusaamista. Olen ajatellut Masalasta löydettyä kaksivuotiasta poikaa, jonka oma isä pahoinpiteli ja hylkäsi kylmään ulkoilmaan pelkkiin vaippoihin puettuna.  Olen ajatellut niitä, joiden ainoisiin jouluperinteihin kuuluu yhä raivokas riitely perheenjäsenten kanssa. Jokin aika sitten kirjoitin siitä, ettei erilaisia teemapäiviä tarvittaisi, jos kaikenlaiset ihmiset osattaisiin ottaa huomioon jokapäiväisessä ja arjessamme. Sama pätee suurelta osin myös jouluun.  Tuntuu hassulta, että erityisen hyvä tahto valtaa ihmisten mielet yhtenä ajanjaksona vuodessa, kun kaikkina muina aikoina erityiseen hyväntahtoisuuteen ei omilta arkikiireiltä useinkaan jää sopivaa rakoa.

Nimikkopäiviä annetaan myös jotakin merkittävää tehneille henkilöille. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi kirjailijat ja runoilijat, joiden ajatuksilla on ollut huomattava vaikutus. Jos nimikkopäiviä on tarpeen viettää, samalla logiikalla sellainen kuuluisi myös Jeesus Nasaretilaiselle. En ota kantaa siihen, oliko hänen biologinen isänsä todella itse Jumala, tai mihin itse kunkin pitäisi uskoa, mutta historiaan hän on jäänyt varsin käyttökelpoisten sloganien lanseeraajana. "Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille;" on johtoajatus useimman ylpeän ennakkoluulon häivyttämisessä. Jeesuksen nimikkopäivän saattaisi sijoittaa luontevasti jollekin joulunpyhälle. Ainakin voi sanoa, että siinä on pitkätukka, jonka tuotantoa minä fanitan.

Viettäkää joulu itsellenne tärkeiden teemojen parissa. Ihanaa joulua kaikille blogin lukijoille!

1 kommentti :

  1. Hyvää Joulua http://www.youtube.com/watch?v=E56M28W7oc4 <3 :)

    VastaaPoista