tiistai 11. kesäkuuta 2013

Mieluummin murhaaja?

Espoon Kaitaalle ollaan rakentamassa asuntolaa vaikeasti kehitysvammaisille nuorille. Naapurit pistävät hanttiin. Perusteluissa on vedottu muun muassa liito-oraviin, kallisarvoisista veroeurosista revittyihin invataksihälyyn ja lähiympäristön asuntojen arvon laskemiseen. Tämä panee miettimään, mikä tekee asuinalueesta hyvän asuinalueen.
Asunnon arvo määräytyy muiden hyödykkeiden tapaan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Ne asunnot, joissa moni haluaisi talostella ovat arvokkaampia kuin ne, joiden näyttötilaisuuksissa kiinteistönvälittäjäkin kärsii tekemisen puutteesta. Ihmisten asumishalukkuuteen taas vaikuttaa se, millaiset palvelut, maisemat ja elinkulttuurit ovat asunnon lähellä. Jos kehitysvammaisten asuntola laskee asuinalueen arvoa, merkitsee se käytännössä sitä, ettei naapurusto halua nähdä vammaisia. Yhtäkään naapuria ei taatusti pakoteta asuntolavierailulle tai edes tervehtimään erilaisia naapureitaan samalla kadunpätkällä. Itse asiassa useimmat ihmiset elävät kerrostaloissa tietämättä edes seinänaapureitaan.

Jos pelkkä epämiellyttävien aistihavaintojen välttäminen olisi peruste barrikaadeille nousemiselle, voisin minäkin tehdä muutaman valituksen. Ohjenuorana olisi käytettävä sitä, ettei minun ulottuvilleni saisi sattua mitään, mikä on minun mielestäni rumaa. Voisin vaatia, että kotipihaani asettaisiin talvisin lumikone ja muutama jääveistos, jotta minun ei tarvitsisi katsella ällöttävää loskamaisemaa. Voisin vaatia, ettei yksikään naapurini soittaisi örinäheviä siltä varalta, että korvani suodattavat jotain ääntä kerrosten eristeiden läpi. Voisin vaatia huomautusta sille miehelle, joka kookkaasta kaljamahastaan huolimatta kulkee kadun poikki pelkissä shortseissa. Jos sama veikko tulisi kännissä pihaan, se tarkoittaisi selvää häätöä. Ulospäin näky olisi selvästi sekoitettavissa esimerkiksi liikuntarajoitteisuuteen!

Useimmat Kaitaan asuntolan kaavailluista asukkaista pysty puhumaan. Invataksit eivät tuo sen enempää hälyä kuin mikään muukaan liikenne. Useille tonteille rakennetaan vaivautumatta tarkistamaan kahdeksaan otteeseen, majaileeko siellä liito-oravia. Moni meistä sietää paraikaakin naapurinaan kovaäänistä alkoholistia, jonka tiedetään myös pahoinpitelevän perheenjäseniään. Yhtälailla jollakulla meistä on naapurustossaan murhamiehiä ja lapsiinsekaantujia. Silti Kaitaan asuntolan vastustamisesta on tullut joidenkin sydämenasia. Etukäteen vastustamisessa kyse ei voi olla mistään muusta kuin vastustamisesta muotoseikkojen vuoksi, sillä asuntolan ei tiedetä tässä vaiheessa vaarantavan kenenkään henkeä tai terveyttä. Oikea pahuus näkyy heikosti päällepäin. Esimerkiksi Jammu Siltavuori näytti ulospäin tavalliselta, nappisilmäiseltä vanhukselta, mutta tämä muunmuassa raiskasi ja murhasi kaksi 8-vuotiasta tyttöä. Sen jälkeen häntä pidettiin koko loppuelämä vankilassa ja mielisairaalassa. Tietysti se kaikki kustannettiin  yhteiskunnalta kerätyistä verorahoista.

2 kommenttia :

  1. Hei! Ei liity postaukseen mitenkään, mutta halusin vain kertoa että löysin vähän aikaa sitten blogisi sattumalta, ja tykästyin saman tien. Olen nyt tämän viikon aikana lukenut kaikki postaukset ja varsinkin nuo FAQ:t ja ylpeät ennakkoluulot olivat mielestäni mielenkiintoisia.

    VastaaPoista
  2. Kiva että löysit tiesi tänne ja tykästyit! Kiitän kommentista :)

    VastaaPoista