lauantai 1. joulukuuta 2012

Elämä on osa liikuntarajoitteisuutta

Kirjoitin jokin aika sitten blogiini siitä, miten olin kysellyt Suomen sarjakuvaseuralta Pätkä-sarjakuvani ainutlaatuisuudesta saamatta vastausta. Nyt voin kirjoittaa siitä, kun sain vastauksen.

Pyörätuoli ei ole suosittu aihe sarjakuvissa. Se tunnustettiin faktaksi. Täyttä varmuutta siitä, onko Pätkä-sarjakuva todella Suomen tai maailman ainoa pyörätuolisarjakuva, ei Suomen sarjakuvaseura siltikään kyennyt antamaan. Heidän rekistereistään puuttuvat kaikki omakustanteet ja netissä julkaistavat sarjakuvat. Lisäksi heidän tietojensa mukaan Ruotsissa piirretään huumoristrippiä, jonka päähenkilö on invalidi, mutta siitä, onko kyseessä nimenomaan pyörätuolia käyttävä hahmo, heillä ei ollut muistikuvia.

Koin ilon hetkiä, kun sain tietää, että blogini pääsee näytille Turun Logomossa järjestettävään kansainvälisen vammaisten päivän juhlaan. Pätkillä on näytilläolossa luonnollisesti omaa iso roolinsa. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle! Tarkemmat tiedot voi lukaista tuossa oikealla olevasta mainoksesta.

Vammaisten ja etenkin liikuntarajoitteisten asiosta puhuessa olen monesti miettinyt yhtä asiaa. Media nostaa liikuntarajoitteisia tai muulla tavoin vammaisia esiin kertomaan, mikä heidän elämässään mättää. Talvisaikaan mielipidepalstoilla puhutaan auraamattomista lumikinoksista, joiden vuoksi pyörätuolilla kulkeva jää kotiinsa vangiksi. Ajankohtaisohjelmat nostavat esille liikuntarajoitteisten inhimillisyyden rajoja hipovat taistelut byrokratiaa vastaan. Aikakauslehtien henkilöhaastattelut makustelevat ennakkoluuloilla ja kielteisillä asenteilla. Sama tapahtui minullekin, kun sain vuosia sitten entisestä opinahjostani Vuoden opiskelija -kunniamaininnan. Minusta haluttiin tehdä henkilöhaastattelu paikallislehteen, ja yhtenä polttavimmista kysymyksistä minulle esitettiin se, millaisia terkkuja haluaisin lähettää kotikaupunkini päättäjille.

Liikuntarajoitteisuuden asettamia haasteita ei voi lakaista maton alle. Ne ovat todellisia, ja niistä pitää puhua, jotta ne tiedostettaisiin ja niiden eteen alettaisiin tehdä jotakin. Liikuntarajoitteisenkin elämään mahtuu silti paljon iloa, onnea ja positiivisuutta pursuavia tilanteita. Onhan meillä kaikilla myös omat haasteemme ja vaikeutemme liikuntakyvystä riippumatta. Koska yleisessä mediassa tapetille nousevat herkimmin vain kurjuudet ja epäkohdat, ei toisaalta ole ihme, että ennakkoluulo liikuntarajoitteisten kyvyttömyydestä tavallisiin asioihin elää edelleen vahvana. Tahtoisin ihmisille annettavaksi tasapuolisemman kuvan. Toivottavasti onnistunut siinä itse esimerkiksi juuri Pätkien avulla. Edes rahtusen!

Lopuksi vastaan pikaisesti joihinkin lukijakysymyksiin:

VR: Valitukseni käsittely veret seisauttavaa junamatkaani koskien on edelleen kesken. Tähän mennessä sattuneista käänteistä raportoin myöhemmin. Juonipaljastuksena kuitenkin kerrottakoon, että käänteet eivät ole olleet erityisen miellyttäviä.
Valokuvallinen seuranhakuni: Poistin ilmoituksen hyvin pian, koska lakkasin sen tehtyäni itkemästä.
Parisuhdetilanne: Olen kuullut monelta taholta sanottavan, että elämästäni puuttuu enää vain ukko. Sille voisi syöttää leipomiaan kakkuja ja pullia, ja ehkä joskus syntyisi jotain järkevää keskusteluakin. Herra X on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu!
Viimeisin hauska sattuma: Työpaikkani tiloja oli taannoin uudelleenjärjestetty. Valtava palmu sojotti oksineen suoraan minun reitilläni matkalla vessaan. Aikani naamaa läpsivistä lehdyköistä kärsittyäni sisuunnuin, solahdin lehtien alle ja siirsin koko kasvia ajamalla sähköisellä pyörätuolillani sen ruukkua vasten. Tietysti ovesta tuli juuri silloin joku naapuriosaston ihminen ja näki koko touhun. Kehaisi käteväksi.

Niinikään kiitän taas kaikkia lukijoitani, jotka jaksavat kannustaa! Viime aikoina teitä on tullut myös paljon uusia lukijoita, mikä on mahtavaa! Jo viime Pätkissä-postauksessa kyselin lukijoiltani, keitä he ovat, miten he ovat blogini löytäneet ja mikä heitä siitä miellyttää. Nyt olisikin kiva kuulla samat vastaukset kaikilta uusilta lukijoiltani. Fanimäärän noustessa olen ottanut käyttöön kommenttien valvonnan, mutta saan kyllä kaikki viestit. Jättäkää kommentteja!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti