perjantai 11. toukokuuta 2012

#Maailmanloppu peruutettu, *hymyilee*, ;-)

Meitä ihmispoloisia ehdittiin jo jonkin aikaa pelotella Mayojen ennustamalla maailmanlopulla. Ennustuksen taustalla oleva Maya-kalenteri päättyy vuoden 2012 joulukuussa, joten aihe oli kieltämättä ajankohtainen.  Nyt iloksemme on kuitenkin julkistettu tieto, että Guatemalasta on löytynyt uusi Maya-kalenteri, jonka päiväykset ulottuvat peräti 7000 vuoden päähän. Ei siis mitään hätää!

Ihmisistä on aina ollut hauskaa tutkia vanhoja kättentuotoksia ja etsiä niistä tulevaisuutta koskevia ennustuksia, toisin sanoen elettävää päivää koskevia faktoja. Esimerkkinä voi mainita vaikkapa kuuluisat Nostradamuksen ennustukset. Siispä, jos meillä todellakin on armonaikaa jäljellä vielä nuo hulppeat seitsemän vuosituhatta,  on hyvin paljon mahdollista, että tulevat lapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsenlapsemme etsivät aikanaan ennustuksia jostakin tämän päivän kyhäilyistä. Mutta mitä meillä on tuohon tarkoitukseen tarjota?

Nykyistä digiaikaa on moitittu siitä, ettei se jätä jälkeensä juuri muuta, kuin mojovan hiilijalanjäljen. Oman armaan Thaimaan-työkomennukselta lähettämät Skype-viestit ja Facebook-kommentit voivat haihtua kuin tuhka tuuleen, mikäli salasanat unohtuvat, palvelin kaatuu tai sormi osuu vahingossa delete-nappulalle. Mummun ja vaarin paperille rustatut rakkauskirjeet sentään säilyivät ullakon nurkassa pölyttymässä. Vai onko se sittenkään niin?

Takavuosina tietämättömiä yritysjohtajia ja muita tietotyöntekijöitä valistettiin siitä, että tieto on hävinnyt tietokoneelta lopullisesti vasta sitten, kun sen kovalevy on moukaroitu säpäleiksi. Tästäpä saamme oitis mehukkaan skenaarion: joskus 1000 vuoden kuluttua tutkimusryhmä tekee merenpohjasta järisyttävän löydön ikivanhoista kovalevyistä, ja elvyttää ne silloisella tekniikalla luettavaan kuntoon. Tulevaisuutemme ihmisten silmien eteen avautuu megatavuittain muinaisia sähköpostiviestejä, Facebook-päivityksiä ja twiittauksia. Jossain vaiheessa joku bongaa informaatiotulvasta ennustuksilta kalskahtavia lauseita, ja huomaa kauhukseen, että osa niistä sopii tietyllä tavalla pelottavan tarkasti tähän päivään. Varmaa ei tietenkään ole, onko kyse pelkästään sattumasta, lauseiden monitulkintaisuudesta vai siitä, että historialla on todellisuudessa taipumus toistaa itseään, mutta silti...

Oikeasti ne tulevaisuuden heebot tutkivat ennustusten ohella myös historiaa. Ja nyt seuraa sangen mielenkiintoinen kysymys: Millaisen kuvan he mahtavat saada kaikesta tuosta tuottamastamme nettisisällöstä, johon kuuluisi eittämättä myös jokainen Facebook-källi (=tilapäivitys, jonka päivittäjä tietää olevan väärin tulkittavissa)   keskustelupalsta-avautuminen ("Eihän se nyt niin järkevä ajatus jälkeenpäin ollut, mutta kirjoitushetkellä oli niin tarve päästää höyryjä!") ja vitsit ("Se oli vitsi, eikö kukaan sitä tajunnut?") Voi tietysti olla, että Napoleon Bonapartekin oli todellisuudessa huumorimiehiä ja heitti välillä päiväkirjamerkintöjensä sekaan pientä läppää, millä ei ole todellisten tapahtumien kanssa mitään tekemistä. Vitsi vitsi, haittaakse?

Mieti tätä kaikkea, kun seuraavan kerran päivität Facebookin tai Twitterin!  *winks*

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti